• A-
    A+

Компанії оштрафовані за змову на 12 закупівлях загальною вартістю більше 35 млн грн

Опубліковано 31 березня 2023 року о 11:29

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило змову на 12 публічних закупівлях, яку вчинили ТОВ "ПК "Аркон" і ТОВ "ІК "Стратегія". Закупівлю послуг з інженерного проектування з розробки проектно-кошторисної документації проводили у 2018 році КП «Київавтодор», КП «Київпастранс», Дружківський дитячий будинок-інтернат, Управління культури, молоді, спорту та туризму виконавчого органу Красносільської сільської ради Лиманського району Одеської області, філія «Дирекція з будівництва та реконструкції газотранспортної системи» ПАТ «Укртрансгаз», Камишівський психоневрологічний інтернат, Служба автомобільних доріг у Донецькій області та Департамент житлово-комунального господарства Донецької ОДА.

Загальна очікувана вартість 12 закупівель складала 35 612 605 грн.

 Під час розгляду справи Відділення встановило низку доказів, які свідчать про те, що компанії узгоджували свої дії під час підготовки та проведення торгів. Зокрема, товариства подавали тендерні пропозиції з одного електронного майданчика та використовували однакові ІР-адреси, орендували приміщення за однією адресою, у період проведення торгів зазначали однакові номери телефонів для зв’язку та мали спільного працівника. Тендерні пропозиції, що подавалися товариствами мали однакові властивості електронних файлів та навіть ідентичні граматичні помилки.

З огляду на сукупність цих та низки інших доказів, 30 березня 2023 року Відділення визнало, що ТОВ "ПК "Аркон" і ТОВ "ІК "Стратегія" приченими до вчинення порушення, передбаченого пунктом 1 статті 50 та пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції» - антиконкурентні узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів. За змову відповідачів оштрафовано на загальну суму 1 632 000 грн. 

Нагадаємо, також, згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

З відповідними Зведеними відомостями щодо спотворення результатів торгів можна ознайомитися за цим посиланням на сайті АМКУ (постійно оновлюється).

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux