• A-
    A+

КП «Харківські теплові мережі» незаконно нараховувало плату за опалення: розпочато розгляд справи

Опубліковано 10 червня 2024 року о 18:40

10 червня 2024 року Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало розгляд справи за ознаками вчинення КП «Харківські теплові мережі» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Підприємство нараховувало плату за послугу з постачання теплової енергії, не враховуючи наявність в приміщеннях індивідуального опалення.

До Відділення звернулася фізична особа підприємець (далі-Заявник) щодо порушення КП «Харківські теплові мережі» стосовно нього законодавства про захист економічної конкуренції.

Під час розгляду заяви Відділенням було встановлено, що це комунальне підприємство здійснює Заявнику нарахування плати за послугу з постачання теплової енергії у підвальному приміщені як за приміщення, в яких є централізоване опалення. Тобто плата нараховується з урахуванням теплової енергії на потреби безпосередньо опалення житлових/нежитлових приміщень. Тоді як цей підвал від’єднаний від системи централізованого опалення, а отже і плата має нараховуватися лише за теплову енергію на загальнобудинкові потреби та теплову енергію, що надходить до приміщень з індивідуальним опаленням з транзитними мережами опалення.

За інформацією, наданою Заявником, централізоване опалення у приміщеннях відключене з жовтня 2011 року. З матеріалів заяви вбачається, що Заявник листом від 20.03.2017 надавав КП «Харківські теплові мережі» копії узгодженого проєкту відключення, дозволу адміністрації Індустріального району Харківської міськради на відключення та протоколу обстеження КП «Санепідсервіс». Таким чином, у КП «Харківські теплові мережі» була наявна інформація, щодо відключення приміщень Заявника від системи централізованого опалення.

25 березня 2024 року КП «Харківські теплові мережі» проведено обстеження приміщень підвалу, що належать Заявнику. За результатами якого складено акт обстеження системи теплоспоживання об’єкту. У даному акті, зокрема зазначені результати замірів щодо кількості, довжини та діаметру трубопроводів теплопостачання, а також зазначено, що у приміщенні транзитні трубопроводи відсутні. У додатку до акту від 25.03.2024 Заявник також виклала свої зауваження щодо відмови представників КП «Харківські теплові мережі» зазначити в акті дані щодо теплоізоляції приміщення і трубопроводів теплопостачання та наявності в приміщенні чотирьох кондиціонерів та шести електроконвекторів.

Як вбачається з акту виконаних робіт по наданню послуг з постачання теплової енергії за березень 2024 року від 31.03.2024, КП «Харківські теплові мережі» продовжило здійснювати нарахування плати за постачання теплової енергії Заявнику на загальних умовах, не враховуючи наявність в приміщеннях індивідуального опалення. Також станом на 01.04.2024 перерахунок не здійснювався та має місце заборгованість Заявника за теплопостачання.

Згідно з Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України від 22.11.2018 № 315, для приміщень з індивідуальним опаленням та окремих приміщень з транзитними мережами опалення, окрім визначеної частки спожитої у будівлі/будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення, здійснюється розподіл теплової енергії, що надходить у ці приміщення від транзитних ділянок трубопроводів внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, що прокладені у цих приміщеннях.

Отже, власники приміщень з індивідуальним опаленням мають сплачувати абонентську плату, плату за теплову енергію на загальнобудинкові потреби та теплову енергію, що надходить у ці приміщення від транзитних ділянок трубопроводів внутрішньобудинкових систем опалення.

Здійснення нарахувань КП «Харківські теплові мережі» плати за послуги з постачання теплової енергії, не враховуючи наявність в приміщеннях індивідуального опалення може призвести до завищених нарахувань, що в свою чергу може призвести до ущемлення інтересів споживача. Адже у такому випадку Заявник має сплачувати за послугу, яку він фактично не отримує.

Такі дії КП «Харківські теплові мережі» були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку, адже в такому випадку споживачі мали б можливість обирати між кількома виконавцями і у разі ущемлення їх інтересів могли б обрати іншого виконавця таких послуг.

Тому Східне МТВ розпочало розгляд відповідної справи за вказаними вище фактами дій КП «Харківські теплові мережі».


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux