• A-
    A+

Мереф’янська міськрада неправомірно надає пільги місцевим комунальним підприємствам

Опубліковано 19 березня 2024 року о 14:48

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило порушення у діях Мерефянської міської ради Харківської області, яка своїм рішенням надала пільги зі сплати земельного податку комунальним підприємствам зазначеної громади.

Відділення встановило, що Мерефянською міською радою 09 липня 2021 року було ухвалено рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Мерефянської міської ради», яким місцеві комунальні підприємства повністю звільнялися від сплати земельного податку. Важливо, що міськрада не погоджувала з органами Антимонопольного комітету України проєкт цього рішення.

З набранням чинності зазначеного рішення, комунальні підприємства, що працюють на території міської ради, отримали можливість зменшити свої витрати, натомість суб’єкти господарювання інших форм власності, які працюють на цих же ринках та не мали таких пільг, могли понести більші витрати.

З огляду на ці факти, 14 червня 2023 року адміністративною колегією Відділення було надано рекомендації Мерефянській міській раді припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Розглянути рекомендації рада мала у 3-місячний термін з дня їх отримання.

На виконання рекомендацій Мерефянська міськрада повідомила, що нею 05 травня 2023 року було ухвалено рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Мерефянської міської ради», яке набрало чинності 01 січня 2024 року.

За результатами аналізу даного рішення, Відділенням було встановлено, що ним передбачено пільгу зі сплати земельного податку для підприємств, які знаходяться у комунальній власності Мерефянської міськради у розмірі 100%. Тобто рекомендації виконано не було.

Таким чином, рішення Мерефянської міськоїради від 07 вересня 2021 року «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Мерефянської міської ради» втратило чинність 31 грудня 2023 року на підставі набрання чинності з 01 січня 2024 року рішення від 19 травня 2023 року «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Мерефянської міської ради».

Тому, 19 березня 2024 року адміністративною колегією Відділення дії Мерефянської міськради щодо прийняття 07 вересня 2021 року рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Мерефянської міської ради», яким передбачено звільнення від сплати земельного податку комунальних підприємств зазначеної громади, визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux