• A-
    A+

МТВ винесло рішення щодо дій Глобинської міськради у сфері визначення надавачів послуг з оцінки земельних ділянок

Опубліковано 06 квітня 2023 року о 15:44

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України встановила порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях Виконавчого комітету Глобинської міської ради.

Під час дослідження ринку послуг з оцінки земельних ділянок, Відділенням встановлено, що рішенням Виконавчого комітету Глобинської міської ради від 21.02.2018 № 39 було затверджено Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності для оцінки нерухомого майна, в тому числі земельних ділянок на території Глобинської міської ради. Пунктом 16 цього Положення передбачено, що «у разі наявності одного учасника конкурсу, комісія може прийняти рішення стосовно укладення з ним договору на проведення оцінки». Отже, Положенням передбачена можливість обрання суб’єкта оціночної діяльності без проведення конкурсу, якщо документи надійшли від єдиного учасника.

Частиною шостою статті 136 Земельного кодексу України встановлено, що закупівля послуг з виконання робіт із землеустрою, оцінки земель у процесі підготовки лотів до продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) на земельних торгах здійснюється в порядку, визначеному законодавством про здійснення державних закупівель.

Необхідно зазначити, що Закон України «Про здійснення державних закупівель» втратив чинність на підставі Закону України «Про публічні закупівлі».

При цьому, пунктом 4 розділу IX Закону України «Про публічні закупівлі» (у редакції від 06.05.2016) дозволено замовникам, для яких цей Закон вводиться в дію з 01 серпня 2016 року, використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору, у разі здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзаці першому частини першої статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Пунктом 13 частини першої статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено, що конкурентна процедура закупівлі - здійснення конкурентного відбору учасників за процедурами закупівлі відкритих торгів, торгів з обмеженою участю та конкурентного діалогу. Тобто чинне законодавство не містить виключення, які б дозволяли організатору земельних торгів здійснювати закупівлю послуг з оцінки земель у процесі підготовки лотів до продажу земельних ділянок комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) на земельних торгах за участю одного учасника й без проведення процедури конкурсного відбору.

Таким чином, затвердження Виконавчим комітетом Глобинської міської ради Положення в такій редакції може призвести до спотворення конкуренції під час визначення суб’єкта оціночної діяльності, оскільки коло потенційних учасників може бути звужено до одного.

З огляду на ці факти Адміністративна колегія Східного МТВ АМКУ 05 квітня 2023 своїм рішенням зобовﹸязала орган влади припинити порушення впродовж трьох місяців.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux