• A-
    A+

Неправомірне нарахування плати під час некоректної роботи ВОГ: розпочато розгляд справи щодо ПрАТ «ОГС «Сумигаз»

Опубліковано 25 червня 2024 року о 19:04

25 червня 2024 року Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало розгляд справи за ознаками вчинення ПрАТ «Оператор газорозподільної системи «Сумигаз» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Товариство здійснювало неправомірне донарахування заявнику об’єму природного газу і його вартості за номінальною потужністю газоспоживаючого обладнання.

Умови забезпечення комерційного, у тому числі приладового, обліку природного газу в газорозподільній системі та визначення його об’ємів і обсягів передачі до/з ГРС, регулюються, зокрема, Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1379/27824.

Під час розгляду заяви одного з товариств про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, Відділенням встановило, що заявнику було безпідставно донараховано об’єми природного газу і його вартості за номінальною потужністю газоспоживаючого обладнання за період з 07:00 годин 26.07.2023 по 19:00 годин 27.07.2023.

За інформацією заявника, 27 липня 2023 року співробітниками підприємства було виявлено некоректну роботу вузла обліку газу та відповідно до пункту 6 глави 6 розділу Х Кодексу ГРМ повідомлено АТ «Сумигаз». Після надходження повідомлення заявника цього ж дня (27.07.2023) близько 12:00 години на місце пошкодження вузла обліку прибули представники АТ «Сумигаз» та в присутності заявника склали Акт контрольного огляду вузла обліку природного газу від 27.07.2023. Як зазначено в Акті контрольного огляду вузла обліку природного газу: захисні плобми – цілі, байпасна лінія – опломбована в закритому положенні, «…під час контрольного огляду зафіксовано роботу ВОГ в позаштатному режимі, про що свідчить те, що на табло лічильника не змінюються покази під час споживання природного газу, а також покази миготять».

Також цього ж дня представниками АТ «Сумигаз» складено Акт про порушення, відповідно до якого встановлено порушення Кодексу ГРМ, а саме: підпункту 1 пункту 3 глави 2 розділу ХІ - пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно. Крім того, в Акті про порушення зазначено про неможливість усунення порушення через відсутність обмінного фонду та необхідність технологічного процесу підприємства, а також про те, що заявнику необхідно у термін до 07.08.2023 демонтувати ВОГ та направити на позачергову повірку.

21 вересня2023 року пройшло засідання діючої комісії АТ «Сумигаз» (м. Суми) з розгляду актів про порушення. За результатами проведеного засідання комісія вирішила задовільнити акт про порушення заявником Кодексу ГРМ від 27.07.2023 та визначити об’єм необлікованого (донарахованого) природного газу відповідно до норм кодексу починаючи з 07.00 години 26.07.2023 до 19.00 години 27.07.2023.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 8 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ, у разі своєчасного (до виявлення порушення представником Оператора ГРМ) письмового повідомлення споживачем Оператора ГРМ про пошкодження ЗВТ/лічильника газу або пломби (крім її відсутності) та за умови відсутності пошкодження пломби з прихованими заходами чи несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу процедура, передбачена цією главою, не застосовується (крім періоду відсутності пошкодженого ЗВТ/лічильника газу, що був направлений на експертизу та/або позачергову чи експертну повірку).

Згідно з правовими висновками Верховного Суду, викладеними у постановах від 03.11.2020 у справі № 920/1122/19 та від 27.06.2019 у справі № 922/4735/16, приписами абзацу 1 пункту 8 глави 4 розділу ХІ Кодексу ГРМ встановлено заохочувальну норму, яка виключає застосування вимог розділу ХІ цього Кодексу при здійсненні розрахунків безоблікового споживання газу у випадку повідомлення споживачем про пошкодження лічильника оператора ГРМ до виявлення порушення, тобто у випадку вжиття споживачем всіх належних від нього заходів щодо належного виконання зобов`язання згідно з договором.

Враховуючи те, що заявником було самостійно виявлено некоректну роботу вузла обліку та з урахуванням пункту 6 глави 6 розділу Х Кодексу ГРМ повідомлено АТ «Сумигаз» листом від 27.07.2023, донарахування АТ «Сумигаз» необлікованого (донарахованого) об’єму природного газу, відповідно до підпункту першого пункту 4 глави 4 розділу ХІ Кодексу ГРМ, є неправомірним.

Такі дії АТ «Сумигаз» були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку розподілу природного газу та стали можливими через відсутність ефективного функціонування ринкового механізму із значною конкуренцією на вказаному ринку.

АТ «Сумигаз» є єдиним торговельним партнером, стосунків з яким неможливо уникнути, його поведінка завдає шкоду інтересам споживачів, позиція яких використовується на власну користь акціонерного товариства через відсутність альтернативних джерел отримання послуг з розподілу природного газу.

Тому 25 червня 2024 року Відділення розпочало розгляд справи за вказаними фактами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux