• A-
    A+

Неправомірне звільнення від сплати податку для комунальних підприємств: встановлено порушення в діях Боромлянської сільської ради

Опубліковано 07 лютого 2024 року о 16:35

Адміністративною колегією Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України ухвалено рішення, яким визнано дії Боромлянської сільської ради (Охтирського району Сумської області) порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Сільська рада звільнила від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, комунальні та дочірні підприємства Боромлянської сільської ради тоді як для підприємств іншої форми власності, які діють на однакових товарних ринках, такої пільги не передбачалося.

Під час здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування на території Сумської області, Відділення встановило, що Боромлянською сільською радою у 2021 році було ухвалене рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Боромлянської сільської ради на 2022 рік», яким повністю звільнено від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, підприємства, що належать до комунальної власності сільської ради. Натомість суб’єкти господарювання інших форм власності, що діють з ними на одному ринку, тобто є конкурентами, зобов’язані сплачувати зазначений податок.

Тобто, зазначені комунальні підприємства, здобувають переваги не завдяки власним досягненням, а внаслідок дії зовнішніх ринкових факторів, одним із яких є вплив органів місцевого самоврядування.

З огляду на ці факти, 7 лютого 2024 року Адміністративною колегією Східного МТВ дії Боромлянської сільської ради щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, підприємств, що належать до комунальної власності цієї сільради, визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Слід зазначити, що у 2023 році Боромлянською сільською радою ухвалено рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Боромлянської сільської ради». Під час аналізу додатків цього рішення Відділення встановило, що у ньому відсутні пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для комунальних підприємств та дочірніх підприємств комунальної власності Боромлянської сільської ОТГ. Тому наразі порушення в діях сільської ради вважається припиненим.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux