• A-
    A+

АТ «Полтаваобленерго» оштрафоване за неправомірне визначення обсягу спожитої електричної енергії

Опубліковано 18 серпня 2023 року о 09:00

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало порушенням дії АТ «Полтаваобленерго», що полягають у неврахуванні протягом 2020-2022 років наданих непобутовими споживачами даних про обсяги споживання електричної енергії, згідно з показами засобу комерційного обліку.

У процесі виконання доручення Голови Антимонопольного комітету України Відділенням було проведено дослідження дій АТ «Полтаваобленерго» щодо нарахування плати за послугу з розподілу електричної енергії на предмет дотримання під час цих дій законодавства про захист економічної конкуренції. Під час аналізу було встановлено, що АТ «Полтаваобленерго», яке, зокрема, протягом 2020-2022 років займало монопольне (домінуюче) на ринку послуг з розподілу електричної енергії на території Полтавської області, нараховувало непобутовим споживачам завищений обсяг спожитої електроенергії розрахунковим шляхом. Тобто – не за наданими споживачами даними показів їхніх засобів комерційного обліку, а виходячи із завантаження схеми обліку та режиму роботи струмоприймачів.

Підприємство пояснювало такі дії тим, що засоби комерційного обліку електричної енергії цих споживачів в окремі розрахункові періоди, при зменшенні обсягів споживання електричної енергії (менше мінімально допустимого рівня споживання електричної енергії), не відповідали вимогам глави 1.5 Правил улаштування електроустановок (ПУЕ), затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 21.07.2017 № 476. Тобто підприємство вбачало порушення пункту 1.5.17 ПУЕ у тому, що завантаження засобів комерційного обліку цих споживачів впродовж розрахункових періодів становило менше мінімального рівня завантаженості.

При цьому, відповідно до інформації товариства, електроустановки споживачів на час складання Товариством актів про невідповідність засобів комерційного обліку вимогам ПУЕ, були справними, проектування нового будівництва не здійснювалось, електроустановки не піддавались реконструкції, технічному переоснащенню, капітальному ремонту, а засоби комерційного обліку електричної енергії були справні, своєчасно повірені та відповідали технічним характеристикам заводу виробника.

Нагадуємо, що у відповідності до пункту 1.1.4. глави 1.1 розділу І Кодексу комерційного обліку, експлуатацію та використання справних і повірених засобів комерційного обліку електричної енергії не може бути заборонено або обмежено.

Крім того, Міністерство енергетики України, листом від 18.01.2021 зазначило, що дії оператора системи розподілу стосовно непроведення нарахувань обсягів спожитої електричної енергії за різницею показів засобів комерційного обліку, та визначення обсягу спожитої електричної енергії на об’єктах споживачів розрахунковим шляхом (виходячи з мінімально допустимого рівня завантаження схеми обліку) у зв’язку з неприведенням обліку електричної енергії у відповідність вимогам глави 1.5 ПУЕ є неправомірним.

Оскільки чинним законодавством не передбачено здійснення розрахунку (донарахування) обсягів використаної споживачем електричної енергії у разі зниження ним обсягів споживання, визначення товариством обсягу споживання електричної енергії розрахунковим шляхом, виходячи з мінімального допустимого рівня завантаження схеми обліку, є неправомірним.

Отже, невраховування товариством наданих споживачами даних про обсяги споживання ними електричної енергії, відповідно до показів їхніх засобів комерційного обліку, та натомість визначення обсягів спожитої електричної енергії розрахунковим шляхом, виходячи з завантаження схеми обліку та режиму роботи струмоприймачів споживачів за формулою, не передбаченою законодавством, призвело до встановлення завищеного розміру плати за послугу з розподілу електричної енергії споживачам. 

Крім того, оскільки АТ «Полтаваобленерго» передавало електропостачальнику - ТОВ «Полтаваенергозбут» дані щодо обсягів спожитої електричної енергії споживачів не за фактичними даними показів засобів комерційного обліку, а визначені розрахунковим шляхом, це також призводило до встановлення завищеного розміру плати за постачання електричної енергії цим споживачам.

Такі дії товариства були б неможливими за умов існування конкуренції на ринку послуг з розподілу електричної енергію на території Полтавської області, адже споживач міг би відмовитись від послуги, за яку мав переплачувати.

Відтак, Адміністративна колегія Східного МТВ АМКУ 17 серпня 2023 року визнала зазначені дії АТ «Полтаваобленерго» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та оштрафувала відповідача на 34 000 грн.

Зауважимо, що АТ «Полтаваобленерго» під час розгляду справи повідомило Відділення, про здійснення ним перерахунків обсягів споживання електричної енергії за 2020-2022 роки всім непобутовим споживачам. Інформацію щодо проведених перерахунків ним було передано електропостачальникам для врахування при визначені плати за надані ними послуги.

Таким чином порушення АТ «Полтаваобленерго» наразі вважається припиненим.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux