• A-
    A+

Порушення в діях Роменської міськради: неправомірне звільнення від сплати податку для її комунальних підприємств

Опубліковано 14 лютого 2024 року о 16:57

Адміністративною колегією Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 14 лютого 2024 року прийнято рішення, яким визнано дії Роменської міської ради (Сумської області) порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Міськрада встановила 100% пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для комунальних підприємств міської ради, в той час, як для суб’єктів господарювання інших форм власності такі пільги не передбачалися.

Відділення встановило, що Роменською міською радою 23 червня 2021 року було ухвалене рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Роменської міської територіальної громади», яким визначено пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, комунальним підприємствам, установам та організаціям в розмірі 100 % від суми податкового зобов'язання за рік. Натомість суб’єкти господарювання інших форм власності, що діють з ними на одному ринку, тобто є конкурентами, зобов’язані сплачувати зазначений податок у повному обсязі. Таким чином, комунальні підприємства здобували переваги на ринку не завдяки власним досягненням, а внаслідок дії зовнішніх ринкових факторів, одним із яких є вплив органів місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що всупереч нормам статті 20 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» проєкт рішення Роменської міської ради від 23.06.2021 «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Роменської міської територіальної громади» на погодження до Відділення АМКУ не надходив.

Тому 14 лютого 2024 року адміністративною колегією Східного МТВ дії Роменської міської ради щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, підприємств, що належать до комунальної власності цієї міської ради, визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Як повідомила Роменська міськрада, у 2023 році нею було ухвалено рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Роменської міської територіальної громади». Проєкт даного рішення був погоджений Відділенням у встановленому законодавством порядку. Також під час його дослідження, було встановлено, що цим проєктом рішення міськради не передбачено встановлення пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, комунальним підприємствам міської ради. Тому наразі порушення в діях міської ради вважається припиненим.

Рішення адміністративної колегії Східного МТВ набрало чинності з 01.01.2024.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux