• A-
    A+

Розпочато розгляд справи щодо Зіньківської міської ради

Опубліковано 12 січня 2024 року о 17:45

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 12 січня 2024 року розпочало розгляд справи за ознаками вчинення Зіньківською міською радою порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Міськрада встановила в місцевих Правилах приймання стічних вод підприємств у систему каналізації міста Зіньків Полтавської області зобов'язання, яке не передбачено чинним законодавством України. Суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на ринку послуги з вивезення рідких побутових відходів асенізаційним транспортом, зобов'язали отримувати дозвіл терміном на один рік.

Під час здійснення державного контролю за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуги з вивезення рідких побутових відходів в межах міста Зіньків Відділення проаналізувало відповідне рішення Зіньківської міської ради від 04.07.2014 р., яким було затверджено Місцеві правила приймання стічних вод підприємств у систему каналізації міста Зіньків (далі – Місцеві правила приймання стічних вод).

Відповідно до пункту 1.10. Місцевих правил приймання стічних вод, приймання в каналізацію стічних вод, які вивозяться асенізаційним транспортом від підприємств і приватного сектора, здійснюється тільки через зливний колодязь МКП «Зіньківський комунгосп». Підприємства або приватні власники сплачують міському комунальному підприємству за їх транспортування та очистку згідно з договором.

Пунктом 8.7. Місцевих правил приймання стічних вод визначено, що перевезення рідких відходів до місця їхнього скидання (зливного колодязя) здійснюється силами МКП «Зіньківський комунгосп» або іншою спеціалізованою організацією, яка має право на такого виду діяльність, що в подальшому іменується – Перевізник.

Згідно з пунктом 8.8. Місцевих правил приймання стічних вод, Перевізник зобов'язаний одержати в МКП «Зіньківський комунгосп» та в установах санітарно-епідеміологічної служби дозвіл на цей вид діяльності (згідно до ст.15 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» за № 4004-ХІІ від 24.02.1994 (в редакції Закону від 26.04.2014, закон втратив чинність 01.10.2023 на підставі Закону № 2573-IX від 06.09.2022 «Про систему громадського здоров’я»), а також скласти Договір з МКП «Зіньківський комунгосп». Дозвіл видається терміном на один рік.

Отже, Зіньківська міська рада затвердила Місцеві правила приймання стічних вод, якими передбачено вимоги до суб’єктів господарювання – Перевізників, які транспортують рідкі побутові відходи до місця їхнього скидання (зливного колодязя), щодо отримання дозволу на цей вид діяльності терміном на один рік.

Згідно із частинами першою та другою статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», затверджено Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності згідно з додатком. Термін «документ дозвільного характеру» вживається у значенні, наведеному у Законі України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Частиною третьою статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» визначено, що забороняється вимагати від суб'єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, які не внесені до Переліку, затвердженого цим законом.

У відповідному Переліку такий документ, як «Дозвіл на перевезення рідких відходів до місця їхнього скидання (зливного колодязя)» відсутній.

Встановлення Зіньківською міськрадою у Місцевих правилах приймання стічних вод вимог, які не передбачені чинним законодавством України, обмежують самостійність підприємств здійснювати діяльність на ринку послуги з вивезення рідких побутових відходів асенізаційним транспортом.

Враховуючи вищевикладене, Відділення розпочало розгляд справи за вказаними фактами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux