Стрімке підвищення роздрібних цін на продукти харчування, зокрема, на хлібобулочні вироби викликає справедливе обурення громадян та відповідні численні звернення до тервідділення з цього питання, у зв’язку з чим вважаємо за доцільне повідомити громадськості про вжиті заходи, спрямовані на стабілізацію цінової ситуації на ринках хліба та хлібобулочних виробів в області.
За результатами проведеного моніторингу оптово-відпускних цін на хліб та хлібобулочні вироби, а також закупівельних цін на борошно для хлібопечення, яке закуповується суб’єктами господарювання Сумської області, що провадять діяльність на ринку оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів, встановлено, що з липня 2014 року по лютий 2015 року оптово-відпускні ціни на хліб та хлібобулочні вироби зросли у всіх найкрупніших виробників хліба та хлібобулочних виробів, що, в першу чергу, обумовлено зростанням оптово-відпускних цін на борошно для хлібопечення, витрати на яке є однією з головних статей витрат в собівартості продукції (понад 35 %). Слід зазначити, що у цей період вартість інших складових у собівартості хліба також зазнала певного підвищення, зокрема, на олію, цукор, на паливо та на електроенергію.
Оскільки витрати на борошно є основною і визначальною статтею при формуванні цін на хліб та хлібобулочні вироби, важливим стабілізуючим фактором на ринку борошна для хлібопечення є державні інтервенції борошна із Аграрного фонду. Відповідно до вимог постанови Кабміну від
Слід зазначити, що за результатами дослідження спостерігається суттєве зниження обсягів виробництва хліба простої рецептури у переважної більшості хлібопекарських підприємств області. Так, лише у ПрАТ «Конотопський хлібокомбінат» та у ПП «Хлібзавод Дубов’язівський» питома вага хліба та хлібобулочних виробів простої рецептури сягає 70 % і більше в загальному обсязі виробництва цієї продукції, тоді як у переважної більшості хлібопекарських підприємств області питома вага хліба простої рецептури не перевищує 5,0 - 8,0 %.
З огляду на порівняно незначні обсяги випікання хліба простої рецептури виділення борошна з Аграрного фонду для такого хліба суттєво не вплине на цінову ситуацію на ринку хліба та хлібобулочних виробів в нашій області, тобто не забезпечить її стабілізацію. До того ж відпуск борошна із Аграрного фонду наразі здійснюється за цінами, вищими за ціни, що склалися на ринку, що спотворює сутність державних інтервенцій борошна.
При цьому слід зазначити, що хлібопекарські підприємства мають обов’язково дотримуватися вимог Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженого постановою Кабміну від
Наразі з’явилися передумови для здешевлення борошна для хлібопечення – спостерігається зниження цін на зерно як на внутрішньому ринку, так і в світі. Так, в Україні пшениця 2 класу (на умовах EXW елеватор) з 4300 - 4900 грн./т станом на
З огляду на те, що ряд хлібопекарських підприємств Сумщини містять ознаки таких, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринках оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів в межах певних адміністративних територій області, зокрема, ТОВ «Сумська паляниця», ТОВ «Роменський завод продтоварів», ТОВ «Контакт –Плюс», ПП «Хлібозавод Дубов»язівський», ТОВ «Контакт-Плюс», ПрАТ «Конотопський хлібокомбінат», ТОВ «Охтирський хлібокомбінат», ТОВ «Колос» (м.Путивль), їх бездіяльність у вигляді невжиття заходів щодо зниження оптово-відпускних цін на хліб та хлібобулочні вироби у зв’язку із зниженням рівня середньозважених закупівельних цін на борошно, тобто недотримання ними порядку формування цін на хліб та хлібобулочні вироби, буде містити ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринках оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів, в частині встановлення таких цін, які неможливо було б встановити в умовах конкуренції.
За таких обставин, з метою запобігання вчиненню порушень конкуренційного законодавства та задля забезпечення зменшення негативних наслідків для споживачів коливання цін, голова тервідділення, керуючись наданими Законом «Про Антимонопольний комітет України» повноваженнями, надав рекомендації переліченим вище суб’єктам господарювання стосовно вжиття заходів щодо зниження оптово-відпускних цін на хліб та хлібобулочні вироби у разі, коли рівень фактичних середньозважених закупівельних цін на борошно є нижчим за їх рівень, який був застосований підприємством при розрахунках оптово-відпускних цін на хлібобулочні вироби.
Зважаючи на соціальну значимість хлібобулочної продукції, такі рекомендації також надані ФОП Дронь (смт. Улянівка, Білопільського району).
В той же час, усвідомлюючи, що в існуючій ситуації найбільш ефективним методом здешевлення хлібобулочних виробів може бути здійснення Аграрним фондом відповідно до Закону «Про державну підтримку сільського господарства» товарних інтервенцій борошна для хлібопечення в обсягах, що дозволить хлібопекарським підприємствам знизити ціни на хліб та хлібобулочні вироби, які користуються найбільшим попитом у населення, тервідділення звернулось до Антимонопольного комітету України, до Сумської облдержадміністрації, до Сумської обласної ради профспілок з пропозицією ініціювати зміни в питанні забезпечення хлібопекарських підприємств борошном, а саме:
- звернутись до ПАТ «Аграрний фонд» щодо реалізації останнім своїх функцій, визначених Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України», в частині здійснення державних інтервенцій борошна за більш низькою ціною, аніж та, що склалася на ринку, що змусить учасників цього ринку утримуватись від значних підвищень вартості борошна;
- звернутись до Кабміну з пропозиціями про внесення змін до порядку постачання борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду, а саме щодо виділення хлібопекарським підприємствам борошна для виготовлення хліба та хлібобулочних виробів, що користуються найбільшим попитом в регіонів, а не для виготовлення хліба та хлібобулочних виробів простої рецептури.
Такі заходи сприяли б зниженню цін на хлібобулочні вироби та захистили б найбідніші верстви населення.