• A-
    A+

Товариство оштрафували за неправомірне використання позначення

Опубліковано 24 вересня 2024 року о 14:18

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала, що ТОВ «Его агентство» вчинило порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбачене статтею 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді неправомірного використання у складі позначення «Его агентство» слова «Его» разом із словом «агентство» без дозволу (згоди) ФОП Веремєєвої Є.Ф., яка раніше почала його використовувати у своїй господарській діяльності.

У ході розгляду заяви ФОП Веремєєвої Є.Ф. Відділенням встановлено, що заявник з 2008 року здійснює діяльність в сфері функціонування модельних агентств, використовуючи комерційне найменування Агентство «Его моделс» та є власником торговельної марки (знаку для товарів і послуг) «EGO MODELS», право на яке посвідчується Свідоцтвом на знак для товарів та послуг.

Заявник приділяє значну увагу власній діловій репутації та не надавав жодним особам / суб’єктам господарювання будь-якого дозволу (згоди) на використання належних йому об’єктів права інтелектуальної власності, тому будь-яке використання елементів комерційного найменування (або його ідентифікуючої частини) та знаку «EGO MODELS» або його складових частин, в частині використання у видах діяльності, суміжних із наведеними у Свідоцтві на знак для товарів та послуг товарами та послугами. Вказана торговельна марка є комбінованою, тобто правовому захисту підлягає не тільки зображення, а і його словесне позначення та його елементи, зокрема, ідентифікуюча частина – «ЕGО».

У жовтні 2019 року з даних пошукової системи «Google» заявнику стало відомо, що
ТОВ «Его агентство» здійснює діяльність на ринку надання інших інформаційних послуг, зокрема у сфері працевлаштування, використовуючи знак «EГО» разом із словом «АГЕНТСТВО» з метою ідентифікації послуг, що надаються, задля чого використовує зазначене позначення в мережі Інтернет, соціальних мережах, та іншими засобами.

Торговельна марка «EGO MODELS» зареєстрована заявником 25.04.2019, тобто раніше за торговельну марку «EGO AGENCY», зареєстровану ТОВ «Его Агентство» 25.11.2019.

Таким чином, заявник раніше за відповідача почав використовувати позначення «ЕГО» у назві своєї юридичної особи та у назві комерційного (фірмового) найменування, тому має пріоритетне право захисту перед відповідачем.

Таким чином, дії ТОВ «Его Агентство», які полягають у використанні у складі позначення «его агентство» слова «ЕГО» разом із словом «АГЕНТСТВО» під час здійснення господарської діяльності без дозволу (згоди) заявника, яка раніше почала його використовувати у своїй господарській діяльності, що може призвести до змішування з діяльністю заявника, є порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченим статтею 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді неправомірного використання позначення без дозволу (згоди) суб’єкта господарювання, який раніше почав використовувати його у господарській діяльності, що може призвести до змішування з діяльністю цього суб’єкта господарювання.

24 вересня 2024 року дії ТОВ «Его Агентство» визнали порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, за що накладено штраф у розмірі 68 000 грн та зобов’язано припинити порушення, про що повідомити у 2-місячний строк із наданням копій підтверджуючих документів.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux