• A-
    A+

Вчинення інформаційних порушень: Східним МТВ накладено штрафи

Опубліковано 18 вересня 2024 року о 14:09

18 вересня 2024 року адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала дії ТОВ «ТДК «Дельта», ТОВ «Его Агентство», ТОВ «Анлім. Юей» та ФОП Романенка Назара Григоровича порушенням законодавства, передбаченим пунктом 13 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді неподання інформації на вимогу у встановлений строк.

Відділення розглядає справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції і проводить збір та аналіз доказів, отриманих від відповідачів у справах.

Тому Східним МТВ в рамках проведення досліджень дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час участі у торгах було надіслано вимоги до наступних суб’єктів господарювання:

  • у травні 2023 року – до ТОВ «ТДК «Дельта», інформацію необхідно було надати у 20-денний строк. У зв’язку з тим, що вимога протягом місяця не була отримана підприємством, її повернуто на зворотну адресу за закінченням терміну зберігання та, відповідно до законодавства, оприлюднено на офіційному вебсайті Східного МТВ і в газеті «Урядовий кур’єр». Підприємство інформацію на вимогу не надало, внаслідок чого було розпочато справу № 3/12-72-24;
  • у грудні 2022 року – до ТОВ «Анлім. Юей», інформацію необхідно було надати у 10-денний строк. У зв’язку з тим, що вимога протягом місяця не була отримана підприємством, її повернуто на зворотну адресу за закінченням терміну зберігання та, відповідно до законодавства, оприлюднено на офіційному вебсайті Східного МТВ і в газеті «Урядовий кур’єр». Підприємство інформацію на вимогу не надало, внаслідок чого було розпочато справу № 5/12-127-24;

Також, Відділенням здійснюється розгляд справ:

  • № 3/20-46-20, розпочатої у зв’язку з наявністю в діях ТОВ «Его Агентство» ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого статтею 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», які полягають у неправомірному використанні елементу позначення без дозволу (згоди) суб’єкта господарювання, який раніше почав використовувати його у господарській діяльності на загальнодержавному ринку надання інформаційних послуг. У зв’язку з розглядом даної справи, Відділенням в квітні 2023 року надіслано вимогу до ТОВ «Его Агентство». Інформацію необхідно було надати у 20-денний строк. У зв’язку з тим, що вимога протягом місяця не була отримана підприємством, її повернуто на зворотну адресу за закінченням терміну зберігання та, відповідно до законодавства, оприлюднено на офіційному вебсайті Східного МТВ і в газеті «Урядовий кур’єр». Підприємство інформацію на вимогу не надало, внаслідок чого було розпочато справу № 3/12-80-24;
  • № 3/20-127-20, розпочатої за ознаками вчинення ФОП Романенком Н.Г. порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, а саме неправдивих відомостей, які приписують повноваження та права, яких не мають, шляхом повідомлення суб’єктом господарювання безпосередньо невизначеному колу осіб неправдивих відомостей, що може вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб'єкта господарювання. У зв’язку з розглядом даної справи, Відділенням у січні 2024 року було направлено вимогу до ФОП Романенка Н.Г. Інформацію необхідно було надати у 15-денний строк. У зв’язку з тим, що вимога протягом місяця не була отримана, її повернуто на зворотну адресу за закінченням терміну зберігання та, відповідно до законодавства, оприлюднено на офіційному вебсайті Східного МТВ і в газеті «Урядовий кур’єр». Підприємство інформацію на вимогу не надало, внаслідок чого було розпочато справу № 4/12-94-24.

Зважаючи на ці факти, 18 вересня 2024 року адміністративна колегія Східного МТВ винесла рішення щодо накладення штрафів у розмірі:

  • 22 979 грн. на ТОВ «ТДК «Дельта»;
  • 22 666 грн. грн на ТОВ «Его Агентство»;
  • 9328,95 грн. на ТОВ «Анлім. Юей»;
  • 22 666 грн. на ФОП Романенка Назара Григоровича.

Зазначимо, що відповідно до статті 22 Закону України «Про Антимонопольний комітет», вимоги голови територіального відділення АМКУ є обов'язковими для виконання у визначені ним строки, якщо інше не передбачено законом. Тобто, суб’єкти господарювання повинні надавати інформацію у відповідь вчасно та в повному обсязі або ж аргументовано попереджати про причини неможливості її вчасного надання.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux