• A-
    A+

Відкрито справу щодо встановлення АТ «Полтаваобленерго» вартості послуг з використання опор для ліхтарів

Опубліковано 20 квітня 2023 року о 16:57

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало розгляд справи за ознаками вчинення АТ «Полтаваобленерго» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Предметом розслідування є встановлення товариством вартості послуг з використання опор ліній електропередачі для розміщення вуличного освітлення. Споживачами послуги є органи місцевого самоврядування.

За дорученням Голови Антимонопольного комітету України щодо дослідження дій оператора розподілу в межах Полтавської області, під час укладання ним договорів з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики розміщення електричних мереж та /або іншого інженерного обладнання, на предмет дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції, Відділенням було встановлено таке. АТ «Полтаваобленерго» в період з 01.05.2020 по 31.07.2022 включно не здійснювало розрахунок вартості послуги з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики з розміщення вуличного освітлення для органів місцевого самоврядування з урахуванням економічно-обґрунтованих витрат на її надання.

Натомість товариство розраховувало вартість цієї послуги на підставі Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики від 10.12.2018 № 622, що призвело до встановлення економічно необґрунтованої вартості послуги.

До того ж зазначена Методика не розповсюджуються на правовідносини у сфері використання об’єктів електроенергетики для розміщення електричних мереж та іншого інженерного обладнання (вуличного освітлення), про що відповідачеві неодноразово наголошувало Міністерство енергетики України.

Враховуючи вищенаведене, дії АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» щодо встановлення у період з 01.05.2020 по 31.07.2022  економічно – необґрунтованої вартості послуги з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики для розміщення електричних мереж та/або іншого інженерного обладнання на підставі Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики від 10.12.2018 № 622, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції – а саме ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку.

З огляду на ці обставини 12 квітня 2023 року Відділення розпочало розгляд справи щодо товариства.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux