• A-
    A+

КП «Чорнухи комунгосп» та селищній раді надано рекомендації щодо припинення порушення прав споживачів

Опубліковано 07 березня 2024 року о 16:10

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях КП «Чорнухи комунгосп» та Чорнухинської селищної ради на Полтавщині.

Відділення встановило, що пунктом 3 рішення Чорнухинської селищної ради від 19.09.2012 затверджено Правила приймання стічних вод в каналізаційну мережу смт. Чорнухи (далі – Місцеві правила приймання стічних вод).

Пунктом 4 рішення затверджено тарифи на послугу з централізованого водовідведення, що надається КП «Чорнухи комунгосп».

Відповідно до інформації Виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Місцеві правила приймання стічних вод було розроблено КП «Чорнухи комунгосп».

Згідно з пунктом 1.2. Місцевих правил приймання стічних вод, правила є обов'язковими для абонентів усіх видів власності, що відводять стічні води в систему каналізації смт Чорнухи.

Також у пункті 1.6. зазначених правил говориться, при здійсненні контролю за скиданням абонентом стічних вод у каналізаційну мережу, КП «Чорнухи комунгосп» керується Місцевими правилами приймання стічних вод.

Пунктом 5.2. цих правил визначено, що абоненти, які приєднані до системи каналізації, для укладення договору та одержання дозволу про приймання стічних вод подають до КП «Чорнухи комунгосп» лист-заявку на укладення такого договору із зазначенням пропонованих до приймання у каналізацію об'ємів, графіка їх скиду та характеристикою складу за кожним з випусків менше ніж за місяць до початку скиду цих стічних вод або закінчення терміну попереднього договору.

Згідно з пунктом 5.3. Місцевих правил приймання стічних вод, при розгляді матеріалів на одержання дозволу, абонент зобов'язаний дозволити КП «Чорнухи комунгосп» обстежити об'єкт і відібрати проби стічних вод; детально ознайомитися з технологією виробництва та одержати необхідну технологічну документацію.

Отже, комунальне підприємство розробило такі Місцеві правила приймання стічних вод, якими передбачено вимогу до абонентів, які скидають стічні води в систему каналізації, щодо отримання дозволу на скидання стічних вод у зазначеного підприємства.

Частиною третьою статті 1 Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» визначено, що забороняється вимагати від суб'єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, які не внесені до Переліку, затвердженого цим Законом.

У зазначеному Переліку такий документ як «Дозвіл на скидання стічних вод» відсутній.

Відтак, Місцеві правила приймання стічних вод не можуть передбачати обов’язок фізичних чи юридичних осіб щодо отримання будь-яких дозволів або інших документів дозвільного характеру, а також надавати повноваження підприємствам, утвореним органами місцевого самоврядування, щодо видачі дозвільних документів.

Дії КП «Чорнухи комунгосп» із встановлення у Місцевих правилах приймання стічних вод вимоги щодо отримання абонентами дозволу на скидання стічних вод, що не передбачено чинним законодавством України, були б неможливі за умов існування значної конкуренції на ринку послуги з централізованого водовідведення.

Разом з тим, Чорнухинська селищна рада своїм рішенням від 19.09.2012 «Про затвердження тарифів на централізоване водовідведення» створила умови для вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції КП «Чорнухи комунгосп».

Тому 7 березня 2024 року адміністративною колегією Відділення Комунальному підприємству «Чорнухи комунгосп» було надано обов’язкові для розгляду рекомендації припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та повідомити Відділення про результати розгляду рекомендацій у 2-місячний термін з дня їх отримання.

Також іншим рішенням (7 березня 2024 року) Східне МТВ АМКУ надало рекомендації Чорнухинській селищній раді припинити дії, що містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Розглянути рекомендації селищна рада має в 2-місячний термін з дня їх отримання.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux