• A-
    A+

Надання виключних повноважень КП: встановлено порушення в діях Краматорської МВА

Опубліковано 14 серпня 2024 року о 15:00

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило порушення конкурентного законодавства у діях Краматорської міської військової адміністрації (Краматорського району Донецької області).

В ході розгляду заяв про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що надійшли до Відділення від фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців, було встановлено, що Краматорська МВА прийняла розпорядження від 10.09.2022 № 33 «Про встановлення порядку огляду трупа працівниками закладів охорони здоров’я Краматорської територіальної громади».

Пунктом 1 цього розпорядження передбачено: «Визначити місцем огляду трупів приміщення патологоанатомічного відділення Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 3» Краматорської міської ради. Огляд трупів проводити співробітниками патологоанатомічного відділення Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 3»».

Пунктом 5 розпорядження визначено: «Транспортування трупів до місця огляду трупів – патологоанатомічного відділення Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 3», здійснювати виключно транспортом та співробітниками Спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» Краматорської міської ради на підставі наявності довідки про огляд трупа співробітниками національної поліції або направлення на патологоанатомічний розтин».

У пункті 6 розпорядження зазначено наступне: «Патологоанатомічному відділенню Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 3» приймати тіла померлих виключно від Спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» Краматорської міської ради, СКП «РИТУАЛЬНА СЛУЖБА» на підставі наявних відповідних документів від співробітників національної поліції – довідки, направлення на судово-медичну експертизу, протоколу, тощо». (мова оригіналу).

Отже, внаслідок прийняття Краматорською МВА цього розпорядження Спеціалізоване комунальне підприємство «Ритуальна служба» Краматорської міськради отримало виключні повноваження щодо здійснення транспортування тіл померлих з місця смерті та здачі тіл померлих до КНП «Міська лікарня № 3» Краматорської міськради.

Частиною першою статті 10 Закону України «Про поховання та похоронну справу» передбачено, що надання ритуальних послуг відповідно до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг здійснюється ритуальними службами або за договором суб’єктами господарювання інших форм власності. Вартість таких послуг встановлюється в порядку і в межах, встановлених законодавством, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до частини другої статті 10 Закону України «Про поховання та похоронну справу», надання ритуальних послуг, не передбачених зазначеним переліком, а також виготовлення предметів ритуальної належності здійснюється за цінами, встановленими за згодою сторін.

Враховуючи наведене, ритуальні послуги, передбачені Необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, затвердженим наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2002 № 193, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08.09.2004 за
№ 1111/9710, крім ритуальних служб, може здійснюватися за договором суб’єктами господарювання різних форм власності.

Згідно з пунктом 8 Переліку вимог, замовник має право вибрати виконавця послуг серед суб’єктів господарювання, які уклали договори про надання ритуальних послуг. Інформація про виконавців послуг доводиться до відома Замовника до моменту укладання договору-замовлення.

Транспортування тіл померлих з місця смерті до бюро судово-медичних експертиз та патологоанатомічних установ не входить до складу Необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг та впливає на ринок ритуальних послуг, передбачених таким переліком.

Відповідно до пункту 3 розділу ІІ Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції України, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини під час воєнного стану на території України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.03.2022
№ 177/450/46 (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.03.2022 за № 317/37653) працівникам закладів охорони здоров’я дозволяється видавати лікарські свідоцтва про смерть та проводити видачу/захоронення тiл без направлення на судово-медичну експертизу за умови огляду трупа працівником закладу охорони здоров’я на місці перебування трупа зi встановленням факту відсутності ознак насильницької cмepтi або на підставі наявної медичної документації iз закладів охорони здоров’я (без уточнення).

Пунктом 4 розділу ІІ цього порядку взаємодії передбачено, що невидача лікарського свідоцтва про смерть, відповідно до пункту 3, може бути зумовлена лише прямою письмовою вказівкою з боку органів військової адміністрації, Служби безпеки України та інших уповноважених органів.

Згідно з пунктом 6 розділу IV Порядку взаємодії, транспортування трупа людини з ознаками насильницької смерті чи підозри на таку до бюро судово-медичних експертиз здійснюється згідно із регіональними умовами.

Отже, Порядок взаємодії не містить положень, відповідно до яких військові адміністрації наділені повноваженнями щодо надання окремим суб’єктам господарювання виключних повноважень стосовно здійснення транспортування тіл померлих з місця смерті та здачі тіл померлих до медичних закладів, що здійснюють судово-медичні експертизи.

Краматорська МВА, прийнявши своє розпорядження, надала СКП «Ритуальна служба» виключне право на здійснення транспортування тіл померлих з місця смерті до КНП «Міська лікарня № 3» та встановила для КНП «Міська лікарня № 3» вимогу щодо приймання тіл померлих виключно від СКП «РС».

Внаслідок отримання виключного права на здійснення транспортування тіл померлих з місця смерті до бюро судово-медичних експертиз та патологоанатомічних установ, СКП «Ритуальна служба» отримала можливість відразу після прибуття на місце смерті укладати з особами, що зобов’язалися поховати померлого, договір-замовлення на організацію та проведення поховання, надання ритуальних послуг, передбачених Необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг та реалізації предметів ритуальної належності.

При цьому, СКП «Ритуальна служба» набуло ринкової влади не за рахунок власних досягнень, а внаслідок прийняття Краматорською МВА розпорядження.

Тому 14 серпня 2024 року адміністративна колегія Східного МТВ визнала дії Краматорської МВА (Краматорського району Донецької області), які полягають у прийнятті розпорядження від 10.09.2022 № 33 «Про встановлення порядку огляду трупа працівниками закладів охорони здоров’я Краматорської територіальної громади», яким передбачено транспортування тіл померлих з місця смерті до КНП «Міська лікарня № 3» виключно СКП «Ритуальна служба», порушенням законодавства , передбаченим частиною першою статті 15, пунктом 3 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних дій органів влади, які можуть призвести до усунення конкуренції на ринку ритуальних послуг та зобов’язала припинити порушення.

Про розгляд зазначених рекомендацій Східного МТВ Краматорська міськрада повинна повідомити Відділення у 3-місячний строк з дня отримання рішення, із наданням копій підтверджуючих документів.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux