• A-
    A+

Невчасне затвердження тарифу на послуги для нового КП: встановлено порушення з боку Шишацької селищної ради

Опубліковано 23 травня 2023 року о 10:04

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 18 травня 2023 року прийняло рішення, яким визнало порушенням дії Шишацької селищної ради на Полтавщині. Згаданий орган місцевого самоврядування надав дозвіл новоствореному КП «Добробут» на використання діючих тарифів на водопостачання та водовідведення, що були встановлені для інших підприємств. Це призвело до схилення комунального підприємства до порушення.

В ході здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції Відділення встановило, що Яреськівська сільська рада (правонаступницею якої з 18.12.2020 є Шишацька селищна рада) 09 серпня 2017 року затвердила рішення № 49 «Про коригування тарифів на комунальні послуги з водопостачання КП «Яреськівський ККП» та водовідведення ПП «Комбінат комунальних підприємств с. Яреськи».

02 лютого 2018 року було створено КП «Добробут», яке замість КП «Яреськівський ККП» почало надавати послуги з централізованого водопостачання в територіальних межах с. Яреськи. При цьому тарифи на послуги водопостачання, які надавало КП «Добробут», було встановлено лише з 01 січня 2020 року. До того моменту діючими були тарифи, затверджені для КП «Яреськівський ККП».

Наголошуємо, що порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги». Згідно із пунктом 8 цього порядку, для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та/або централізоване водовідведення ліцензіат щороку до 20 серпня подає уповноваженим органам у паперовому і електронному вигляді заяву та розрахунки тарифів на планований період за встановленими такими органами формами з відповідними розрахунками, підтвердними матеріалами і документами, що використовувалися під час їхнього проведення.

В свою чергу, КП «Добробут» до 2020 року, всупереч нормам законодавства, не проводило власні розрахунки економічно обґрунтованих планованих витрат на надання послуги з централізованого водопостачання та не подавало їх до органу місцевого самоврядування для встановлення тарифів.

Не дотримання визначеного законодавством порядку встановлення тарифів на послугу з централізованого водопостачання Яреськівською сільською радою, призвело до схилення КП «Добробут» до вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку.

Такі дії Шишацької селищної ради як правонаступниці Яреськівської сільської ради Східне МТВ визнало порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Водночас, оскільки порушення було припинено зі встановленням з 1 січня 2020-го нових тарифів для КП «Добробут», МТВ не надає Шишацькі селищній раді подальших рекомендацій.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux