• A-
    A+

«Полтававодоканалу» рекомендовано не обмежувати права споживачів на вибір лабораторії для аналізу проб стічних вод

Опубліковано 15 червня 2023 року о 13:48

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, під час здійснення державного контролю за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства про захист економної конкуренції на ринку послуг з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення в межах Полтавської області, зокрема у м. Полтава, надало рекомендації КП Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» щодо необхідності припинення дій, якими обмежуються права споживачів у м. Полтава щодо надання можливості проведення аналізу арбітражних проб стічних вод в незалежній лабораторії.

Діяльність у сфері надання послуг з централізованого водовідведення регулюється, зокрема, Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затвердженими Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (надалі – Правила № 316).

Пунктом 4 розділу І Правил № 316 визначено, що на підставі цих Правил виробник розробляє місцеві Правила приймання, в яких враховують місцеві особливості приймання та очищення стічних вод, а також визначають допустиму концентрацію забруднюючих речовин, що можуть скидати до системи централізованого водовідведення.

Місцеві правила приймання затверджуються органами місцевого самоврядування та є обов’язковими для виробників та споживачів.

Також порядок та умови скидання стічних вод споживачів – суб’єктів господарювання до каналізаційної мережі м. Полтава визначені Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Полтава, затверджених рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради 16.12.2021 № 283 «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Полтава» (надалі - Місцеві правила).

Згідно з пунктом 7.13 Місцевих правил, зокрема у разі незгоди з результатами даних лабораторії Виробника або у випадку розходження результатів аналізів між лабораторіями за ініціативою споживача проводиться аналіз арбітражної проби у присутності обох сторін в лабораторії Виробника.

В той же час, нормами діючого законодавства, а саме пунктом 9 розділу IV Правил
№ 316 визначено, що у разі незгоди споживача з результатами даних лабораторії виробника щодо якості стічних вод згідно з аналізом контрольної проби, за результатами якого зроблено висновок про наявність у стічних водах споживача перевищень допустимої концентрації забруднюючих речовин, споживач має право звернутися до незалежної лабораторії, що здійснює свою діяльність у цій галузі відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», для проведення аналізу арбітражних проб, які відбираються одночасно з контрольною пробою і зберігаються належним чином виробником та споживачем.

Отже, нормами діючого законодавства визначено право споживача проводити аналізи арбітражних проб стічних вод у незалежних лабораторіях, що здійснюють свою діяльність у цій галузі відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», у разі незгоди споживача з результатами даних лабораторії виробника щодо якості стічних вод згідно з аналізом контрольної проби, за результатами якого зроблено висновок про наявність у стічних водах споживача перевищень допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Таким чином, зміст пункту 7.13 Місцевих правил, розроблених КП ПОР «Полтававодоканал», може призвести до ущемлення інтересів споживачів, адже проведення аналізу арбітражної проби стічних вод в лабораторії Виробника, де був здійснений аналіз контрольної проби, з результатом якого споживач не згоден, позбавляє споживача можливості отримання об’єктивних результатів аналізу арбітражних проб стічних вод. Це своєю чергою може призвести до необґрунтованого нарахування плати за скид понаднормативних забруднень.

З огляду на виявлені осбтавини Відділення 14 червня 2023 року надало КП Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» рекомендації - припинити порушення, а також усунути причини його виникнення і умови, що йому сприяють. Розглянути рекомендації товариство має в 1-місячний

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux