• A-
    A+

ПОЛТАВСЬКИМ ОБЛАСНИМ ТЕРИТОРІАЛЬНИМ ВІДДІЛЕННЯМ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ з 09 ГРУДНЯ по 13 ГРУДНЯ 2019 РОКУ БУДЕ ПРОВЕДЕНИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА

Опубліковано 09 грудня 2019 року о 14:40

Пріоритетним завданням для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини. У 1991 році Україна, ставши незалежно державою, зробила перший крок на шляху до встановлення демократичності та верховенства права. Крім того, надзвичайно важливо розмежовувати поняття "прав людини" і "свобод людини", які є схожими за своїм виникненням та кардинально різними за способом захисту та реалізації.

Свободи людини – це сфери діяльності людини, в які держава не повинна втручатися. Вона лише окреслює за допомогою правових норм кордони, територію, на якій людина діє за своїм вибором і на власний розсуд. Разом з тим держава має забезпечити захист цих кордонів від втручання інших осіб. Наприклад, держава не має права впливати на прихильність людини до того чи іншого віросповідання, встановлювати будь-яку релігію як обов'язкову – це особисті свободи людини.

На відміну від поняття "свободи людини", в "правах людини" фіксується конкретна сфера, напрям діяльності індивіда. При цьому держава зобов'язана забезпечити та захистити законні дії людини в зазначеній сфері. В цьому випадку вже не пропонується можливість вибору варіанту діяльності всередині цього права.  Наприклад, статтею 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, що не заборонена законом. Разом з тим, людина має можливість реалізувати таке право шляхом створення суб'єктів господарювання різних організаційно-правових форм. В той же час, функціонування такого суб’єкта повинно відбуватися із дотриманням норм чинного законодавства, зокрема законодавства про захист економічної конкуренції.

Слід зазначити, що законодавче значення захисту економічної конкуренції є однією з актуальних проблем в сучасній правовій системі України. За такий невеликий час, воно бере початок з середини 90-х років ХХ століття, конкурентне законодавство України міцно увійшло до життя нашого суспільства. Воно виявило себе як необхідний та ефективний регулятор складних та дуже важливих відносин, пов’язаних із конкуренцією, що є без перебільшення, двигуном ринкової економіки.

Одним із пріорітетних завдань Антимонопольного комітету України, а також його територіальних відділень, яким в Україні є, зокрема, Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України є боротьба з антиконкурентними узгодженими діями, оскільки даний вид порушення вважається одним з найпоширеніших у сфері конкурентного законодавства, оскільки ринкова конкуренція є стимулом для розвитку економіки правової держави. Саме добросовісна конкуренція забезпечує ефективний розподіл та використання ресурсів, науково-технічний та економічний прогрес, а також добробут громадян.

Завдяки застосуванню конкурентного законодавства в нашій країні збережено мільярди гривень, поновлено умови добросовісної конкуренції на численних ринках, попереджено сотні випадків монополізації та антиконкурентних узгоджених дій.

При цьому, українське законодавство про захист економічної конкуренції не є чимось застиглим і нерухомим. Воно постійно розвивається, змінюється, оновлюється, відповідаючи на нові виклики часу і враховуючи найкращі напрацювання практики.

Знання, розуміння, вміння застосовувати норми законодавства про захист економічної конкуренції є необхідними і для правознавців – професіоналів, і для працівників державних органів, які опікуються питаннями управління економікою, і для підприємців та для звичайних громадян, у яких виникає потреба в захисті своїх прав, як споживачів та покупців від проявів недобросовісної конкуренції.

У зв’язку з вищевикладеним, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 липня 2019 року № 568-р "Про затвердження плану заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права", яким затверджено план заходів щодо проведення у поточному році Всеукраїнського тижня права та на виконання наказу Голови Антимонопольного комітету України від 05.11.2019 № 101-ОД, з 09 по 13 грудня 2019 року Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України з 10.00 до 12.00 відкриває "гарячу" телефонну лінію з проблемних питань застосування законодавства про захист економічної конкуренції за телефоном (0532) 56-39-77.

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux