• A-
    A+

ПрАТ «Гадячгаз» виконало рекомендації Східного МТВ: припинило обмеження прав споживачів та конкурентів на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем

Опубліковано 14 лютого 2024 року о 16:55

ПрАТ «Гадячгаз» виконало рекомендації адміністративної колегії Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо припинення дій, які містили ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. А саме стосовно розміщення на вебсайті товариства заяви приєднання до газорозподільних мереж, в якій відсутня можливість обирати іншого, крім товариства, виконавця робіт із проєктних, будівельних робіт з приєднання та робіт зі встановлення вузла обліку газу серед суб’єктів господарювання, які мають право на провадження відповідних видів діяльності.

Відділенням було встановлено, що на вебсайті ПрАТ «Гадячгаз» було розміщено бланк заяви приєднання до газорозподільних систем за формою, встановленою товариством. Як вбачається із змісту заяви, виконавцем проєкту газових мереж, будівельно-монтажних робіт з прокладання газових мереж та встановлення комерційного вузлу обліку газу Товариство визначило ПрАТ «Гадячгаз».

Згідно із пунктом 1 глави 2 розділу V Кодексу газорозподільних систем, для приєднання об’єкта будівництва або існуючого об’єкта (земельної ділянки) до газорозподільної системи Оператора ГРМ їх власник (замовник приєднання) має звернутися до цього Оператора ГРМ із заявою про приєднання, яка подається в довільній формі. Одночасно із заявою про приєднання замовник надає виключний перелік таких документів, зокрема, заповнений опитувальний лист за формою, затвердженою Оператором ГРМ, у якому зазначаються технічні параметри об'єкта замовника, що має приєднатися до газорозподільної системи. Опитувальний лист має передбачати положення, згідно з якими замовник матиме право обирати на свій розсуд виконавця проєктних, будівельних робіт з приєднання та робіт зі встановлення вузла обліку газу серед суб'єктів господарювання, які мають право на провадження відповідного виду діяльності згідно з вимогами законодавства. Оператор ГРМ не має права вимагати додаткової інформації від замовника, крім тієї, яка передбачена опитувальним листом та цим пунктом.

Отже, зазначене свідчить, що встановлена форма заяви приєднання до газорозподільних систем, яка розміщена на офіційному вебсайті ПрАТ «Гадячгаз», не узгоджувалась з вимогами Кодексу ГРМ та могла призвести до ущемлення інтересів замовників, оскільки у ній відсутня можливість обирати виконавця проєктних, будівельних робіт та робіт із встановлення вузла обліку газу серед суб’єктів господарювання, які мають право на провадження відповідного виду діяльності згідно з вимогами законодавства. Такі дії могли завдати шкоди конкурентам та споживачам, які хочуть приєднатись до газових мереж та мають бажання обрати інших виконавців на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем.

12 січня 2024 року Відділення надало рекомендації ПрАТ «Гадячгаз» щодо припинення дій, які містять ознаки порушення конкурентного законодавства.

На виконання наданих рекомендацій ПрАТ «Гадячгаз» повідомило Відділення, що рекомендації виконано. На підтвердження товариство надало копію заяви про приєднання до газорозподільної системи, розміщеної на офіційному вебсайті ПрАТ «Гадячгаз». У цій заяві вже не зазначено, що ПрАТ «Гадячгаз» є виконавцем проекту газових мереж, будівельно-монтажних робіт з прокладання газових мереж та встановлення комерційного вузлу обліку газу.

Також, проаналізувавши вебсайт ПрАТ «ГАДЯЧГАЗ» станом на 12 лютого 2024 року, Відділенням встановлено факт розміщення на ньому (за цим посиланням) електронної форми бланку заяви приєднання до газорозподільних систем за формою, яка не містить визначення ПрАТ «Гадячгаз», як виконавця зазначених робіт. Отже, ПрАТ «Гадячгаз» виконав рекомендації Відділення.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux