• A-
    A+

Розпочато розгляд справи щодо Козельщинської селищної ради

Опубліковано 03 липня 2024 року о 18:54

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у бездіяльності виконавчого комітету Козельщинської селищної ради на Полтавщині.

В ході здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг із збирання та перевезення побутових відходів було встановлено, що виконком Козельщинської селищної ради протягом 2021-2023 років та поточного періоду 2024 року не проводив конкурс на визначення виконавця послуг із збирання та перевезення побутових відходів на території населених пунктів, на які поширюються повноваження ради.

Згідно з частиною третьою статті 35-1 Закону України «Про відходи» (втратив чинність 09.07.2023), виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

09 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами», у зв’язку з чим, зокрема, Закон України «Про відходи» втратив чинність, та були внесені зміни до інших законів України.

Частиною третьою статті 33 Закону України «Про управління відходами» визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють збирання, та перевезення побутових відходів, визначаються органами місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Виконавчий орган місцевої ради шляхом конкурсу може визначити декількох суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність із збирання та перевезення побутових відходів на території територіальної громади за територіальним принципом та/або за видами побутових відходів (змішані, великогабаритні, ремонтні, небезпечні).

Тобто, суб’єкти господарювання на здійснення операцій із збирання та перевезення побутових відходів повинні бути визначені органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах. Основною метою таких конкурсів є забезпечення розвитку конкуренції та вибору якісних послуг за прийнятними цінами.

Тому, 03 липня 2024 року адміністративною колегією Східного МТВ розпочато розгляд справ у зв’язку з наявністю у виконавчого комітету Козельщинської селищної ради ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування, які можуть призвести до недопущення конкуренції на ринку послуг із збирання та перевезення побутових відходів.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux