• A-
    A+

Розпочато розгляд справи щодо комунального водопостачальника у Горішніх плавнях

Опубліковано 12 жовтня 2023 року о 19:09

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 12 жовтня 2023 року розпочало розгляд справи за ознаками вчинення комунальним підприємством Горішньоплавніковської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (КП «ВУВКГ») порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Йдеться про встановлення в технічних умовах на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення умови щодо обладнання засобу обліку води пристроєм віддаленої передачі показників.

Під час здійснення державного контролю за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства про захист економної конкуренції на ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до систем в межах Полтавської області, зокрема у м. Горішні Плавні, Відділення проаналізувало надані КП «ВУВКГ» копії Технічних умов, видані замовникам (фізичним особам та суб'єктам господарювання) з січня 2022 року по липень 2023 року. Було виявлено, що КП в пункті 8 Технічних умов встановило умову «Лічильник холодної води повинен бути оснащений пристроєм віддаленої передачі показників».

Пунктом 1 розділу ІІІ Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (в редакції від 13.07.2021) визначено, що приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення здійснюється відповідно до технічних умов, виданих виконавцем цієї послуги, та розробленого і затвердженого в установленому порядку проєкту на приєднання.

Відповідно до статті 41 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» (в редакції чинній до 07.08.2023) облік у сфері питного водопостачання здійснюється підприємствами питного водопостачання і споживачами за допомогою технічних засобів, що відповідають вимогам технічних регламентів.

Частиною першою статті 8 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» визначено, що у сфері законодавчо регульованої метрології застосовуються засоби вимірювальної техніки, які відповідають вимогам щодо точності, регламентованим для таких засобів, у встановлених умовах їх експлуатації.

Відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки дозволяється застосовувати, випускати з виробництва, ремонту та в продаж і видавати напрокат лише за умови їх відповідності цьому Закону та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки.

Отже, обов'язкових вимог щодо обладнання засобу обліку води «пристроєм віддаленої передачі показників» чинними нормативно-правовими актами у сфері водопостачання не передбачено.

Тому споживач має право встановлювати засоби обліку води із врахуванням вихідних даних, отриманих від виробника/виконавця послуги, щодо типу засобу обліку води, відповідно до переліку засобів обліку води, які внесені до Державного реєстру України засобів вимірювальної техніки та використовуються в Україні.

КП «ВУВКГ» визначивши в технічних умовах на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення умови щодо обладнання засобу обліку води «пристроєм віддаленої передачі показників» обмежує право споживачів на вибір та встановлення засобу обліку води, дозволеного до використання.

Враховуючи вищевикладене, 12 жовтня 2023 року Відділення розпочало розгляд справи за вказаними фактами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux