• A-
    A+

Розпочато розгляд справи щодо МКП «Зіньківський комунгосп»

Опубліковано 10 листопада 2023 року о 13:54

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 10 листопада 2023 року розпочало розгляд справи за ознаками вчинення Міським комунальним підприємством «Зіньківський комунгосп» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Підприємство встановлювало в технічних умовах на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення строк дії технічних умов на один рік.

Під час здійснення державного контролю за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в межах міста Зіньків Полтавської області та сіл, яким надає послуги МКП «Зіньківський комунгосп», Відділення проаналізувало копії технічних умов, виданих замовникам (фізичним особам та суб'єктам господарювання) починаючи з 20 січня 2020 року по липень 2023 року. Було встановлено, що видані технічні умови мають типову форму, при цьому в їх тексті зазначено, що «Технічні умови є чинними 1 рік до …» .

Згідно з пунктом 8 розділу III Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (в редакції від 13.07.2021) (далі – Правила № 190), строк дії технічних умов складає три роки з дня їх надання у разі неприєднання об’єкта до систем централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення.

Також, слід зазначити, що додатком 1 до Правил № 190, у редакції від 26.11.2012, яка діяла до 13.07.2021, було затверджено форму технічних умов на приєднання до централізованої системи водопостачання та водовідведення, де було зазначено, що вони є чинними до завершення будівництва об'єкта.

Таким чином строк дії технічних умов на приєднання, виданих до 13.07.2021, становив – до завершення будівництва об’єкта, а строк дії технічних умов, виданих після 13.07.2021, має становити три роки з дня їх надання у разі неприєднання об’єкта до систем централізованого питного водопостачання та /або централізованого водовідведення.

Такі дії МКП «Зіньківський комунгосп» можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів (замовників) послуг. Адже, споживачі (замовники), які з певних причин не зможуть здійснити будівництво та приєднання об'єктів протягом одного року, будуть змушені повторно звертатися до Підприємства за отриманням нових технічних умов, несучи при цьому додаткові витрати.

Враховуючи вищевикладене, Відділення розпочало розгляд справи за вказаними фактами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux