• A-
    A+

Східне МТВ виявило ознаки порушення в діях Недригайлівської селищної ради на Сумщині

Опубліковано 10 листопада 2023 року о 13:56

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 10 листопада 2023 року визнала наявність ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях Недригайлівської селищної ради Роменського району Сумської області. Йдеться про звільнення від сплати земельного податку місцевих комунальних підприємств.

Під час здійснення заходів державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування на території Сумської області Відділенням було проаналізовано рішення Недригайлівської селищної ради від 15 липня 2021 року «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Недригайлівської селищної ради». Цим документом було передбачено звільнення від сплати земельного податку на території громади усіх комунальних підприємств в той час, як суб’єкти господарювання інших форм власності, що діють з ними на одному товарному ринку, зобов’язані сплачувати податок в повному розмірі.

Важливо, що всупереч законодавству, Недригайлівська селищна рада не зверталась до органів Антимонопольного комітету України для погодження вищезазначеного проєкту рішення. 

Звільнення від сплати земельного податку комунальних підприємств може призвести до надання їм переваг, що можуть поставити у привілейоване становище відносно інших суб’єктів господарювання, які діють на цих же ринках. Водночас, згідно з вимогами законодавства, органи місцевої влади зобов’язані сприяти розвитку конкуренції.

З огляду на виявлені обставини, Відділення 05 липня 2023 року надало Недригайлівській селищній раді рекомендації припинити порушення та відвело на їх розгляд 2 місяці.

Недригайлівська селищна рада повідомила, що 20 червня 2023 року сесією селищної ради прийняте нове рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Недригайлівської селищної ради» ( набирає чинності з 01.01.2024 року) відповідно до якого комунальним підприємствам, організаціям (установам та закладам), засновником яких є Недригайлівська селищна рада, надається 100% пільга зі сплати земельного податку.

А вищезгадане рішення селищної ради від 15 червня 2021 року втрачає чинність з 01.01.2024.

Таким чином, рекомендації адміністративної колегії Відділення не були виконані.

Оскільки Недригайлівська селищна рада не привела рішення від 15 липня 2021 року у відповідність до норм чинного законодавства, порушення не було припинено. Відповідно 10 листопада 2023 року Відділення розпочало розгляд справи за вказаними фактами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux