• A-
    A+

Східне МТВ АМКУ прийняло кілька рішень щодо штрафів за інформаційні порушення

Опубліковано 20 грудня 2023 року о 15:26

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 18 та 20 грудня 2023 року визнала дії декількох суб’єктів господарювання порушенням законодавства, передбаченим пунктами 13 та 15 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді неподання інформації територіальному відділенню у встановлений його головою строк та подання недостовірної інформації.

Зокрема, у зв’язку з розглядом справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що стосується спотворення результатів торгів, проводиться збір та аналіз доказів, отриманих від відповідачів у справі.

Так, 18 грудня 2023 року  винесено рішення щодо накладення штрафу:

  • у розмірі 68000 грн. на ТОВ «Зовнішньо-торгівельна компанія «Укравтоекспорт» за неподання інформації на вимогу в.о. голови територіального відділення, що була надіслана у грудні 2021 року. Інформація була необхідна відділенню в рамках проведення дослідження дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції, під час підготовки та участі у торгах ТОВ «ТД Владар» та ТОВ «Зовнішньо-торгівельна компанія «Укравтоекспорт». Передбачену вимогою інформацію необхідно було надати у 21-денний строк. Через її ненадання у цей строк було розпочато справу № 1/12-26-22, наслідком якої стало накладення штрафу.
  • у розмірі 34000 грн. на ТОВ «Охоронна компанія «Зубр» за неподання інформації на вимогу голови територіального відділення, що була надіслана у липні 2021 року. Інформація запитувалась у рамках розгляду справи, розпочатої у зв’язку з наявністю в діях ТОВ «Антирейдер ГО «Ветеран» та ТОВ «ОК «Зубр» ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. Передбачену вимогою інформацію необхідно було надати у 15-денний строк. Через її ненадання було розпочато справу № 3/12-35-23, наслідком якої стало накладення штрафу.
  • у розмірі 68000 грн. на ПП «Петров і К» за неподання інформації на дві вимоги голови територіального відділення, що були надіслані у червні 2021 року. Інформація запитувалась у ході розгляду справи, розпочатої за ознаками вчинення ПП «Петров і К» та ТОВ «Спайс-буд» порушень законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. Передбачену вимогою інформацію необхідно було надати у 15-денний строк. Через її ненадання було розпочато справи № 4/12-276-21 та 4/12-277-21, наслідком яких стало накладення штрафів.
  • у розмірі 34000 грн. на ТОВ «Тентол» (попередня назва ТОВ «ВБК+») за неподання інформації на вимогу в.о. голови територіального відділення, що була надіслана у листопаді 2021 року. Інформація запитувалась у ході розгляду справи, розпочатої за ознаками вчинення ТОВ «Тентол» (попередня назва – ТОВ «ВБК+») та ТОВ «Техметпромбуд» порушень законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. Передбачену вимогою інформацію необхідно було надати у 15-денний строк. Через її ненадання було розпочато справи № 8/12-32-22, наслідком якої стало накладення штрафу.

Окрім того, у ході розгляду заяви щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції, Відділенням у травні 2020 року було направлено ПП «Автоентерпрайз» вимогу про надання інформації щодо розміщення, обслуговування електрозаправочних станцій для зарядки автомобілів, згідно з якою необхідно було у 20-денний строк з дня її отримання надати зазначену інформацію. У відповідь на пункт 4 вимоги, ПП «Автоентерпрайз» повідомило, що листування між ним та АТ «Харківобленерго» з питання укладання договору щодо розміщення електрозаправочних станцій для зарядки автомобілів не відбувалось, тоді як в ході розгляду заяви територіальним відділенням встановлено наявність такого листування.

Такі дії ПП «Автоентерпрайз» 20 грудня 2023 року кваліфіковано як порушення, передбачене пунктом 15 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», а саме подання недостовірної інформації територіальному відділенню. На порушника накладено штраф у розмірі 68000 грн.

У відповідності до статті 22 Закону України «Про Антимонопольний комітет», вимоги голови територіального відділення АМКУ є обов'язковими для виконання у визначені ним строки, якщо інше не передбачено законом. Тобто, суб’єкти господарювання повинні надавати відповіді вчасно та в повному обсязі, або ж аргументовано попереджати про причини неможливості їх вчасного надання.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux