• A-
    A+

ТОВ «Сумигаз збут» оштрафоване за неправомірне нарахування побутовим споживачам додаткових обсягів газу

Опубліковано 21 вересня 2023 року о 09:22

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 20 вересня 2023 року визнало порушенням дії ТОВ «Сумигаз збут», що полягають у донарахуванні та стягненні із побутових споживачів, які не мають/мали приладів обліку газу, додаткових обсягів газу за період з 01.07.2015 по 08.08.2018, що призвело до утворення фіктивної заборгованості за надані послуги та створення перешкод для можливого переходу споживачів до інших постачальників природного газу.

У процесі розгляду подання Управління Служби безпеки України в Сумській області, Відділення провело аналіз дій ТОВ «Сумигаз збут» щодо донарахування та стягнення із побутових споживачів, які не мають/мали приладів обліку газу, додаткових обсягів газу було встановлено, що у листопаді 2018 року споживачі послуг ТОВ «Сумигаз збут», приміщення яких не обладнані лічильниками газу, отримали рахунки за нібито спожитий природний газ у період з 01.07.2015 по жовтень 2018 року у об’ємах, розрахованих за завищеними нормами. При цьому ТОВ «Сумигаз збут» повідомило, що для укладення договорів із новим постачальником природного газу споживачі повинні погасити цю «заборгованість». До прикладу, мешканці одного багатоквартирного будинку в м. Суми, отримали додаткові рахунки на суму від 3000 до 15 000 гривень за раніше вже оплачені послуги.

Під час розгляду справи Відділенням було встановлено, що Окружний адміністративний суд міста Києва у 2018 році визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», а також - пункт 1 переліку постанов КМУ, що втратили чинність (від 23.03.2016 № 204 «Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ»). Судом Уряд було зобов'язано після набрання цим рішенням законної сили, невідкладно опублікувати його резолютивну частину у тому ж виданні, в якому було офіційно оприлюднено раніше вищезазначені постанови КМУ. Надалі всі судові інстанції, в яких оскаржувалося це рішення суду, у тому числі Верховний Суд, залишили його без змін.

Таким чином зазначені вище норми споживання природного газу споживача без газового лічильника мали втратити чинність з моменту набрання законної сили рішенням суду - 09.08.2018, а не з моменту їх прийняття у 2016 році.

 Отже за відсутності іншого нормативно-правового акту, яким врегульовувалися б норми споживання природного газу для споживачів, які не мають лічильників, з 09.08.2018 знову мали набути чинності норми акту, що передував скасованому – тобто постанова КМУ від 08.06.1996 № 619.

Здійснення ж ТОВ «Сумигаз збут» у 2018 році додаткових нарахувань обсягів наданих послуг у період з 01.07.2015 по 08.08.2018 споживачам, які не мають/мали лічильників, не було передбачено жодним чинним на той час нормативним документом.

Відтак, Адміністративна колегія Східного МТВ АМКУ визнала зазначені дії ТОВ «Сумигаз збут порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та оштрафувала відповідача на 68000 грн.

Порушника зобов’язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції в 2-місячний строк з дня отримання рішення, шляхом виконання відповідних перерахунків, про що повідомити Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України з наданням копій підтверджуючих документів.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux