• A-
    A+

Усунути обмеження прав споживачів: надано рекомендації ТОВ «Водолій-БС»

Опубліковано 02 лютого 2023 року о 17:15

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надало рекомендації ТОВ «Водолій–БС» щодо припинення дій, що звужують права споживачів послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території смт. Ямпіль Шосткинського району Сумської області.

На виконання доручення Голови Антимонопольного комітету України щодо здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на регіональних ринках у сфері водопостачання та водовідведення, Відділення проаналізувало договори ТОВ «Водолій-БС» зі споживачами, надані підприємством. Як виявилося ці договори було укладено не у відповідності до положень Постанови Кабінету Міністрів №690 від 5.07.2019, якою затверджуються вимоги до таких документів.

Було встановлено, що в договорах ТОВ «Водолій-БС» суттєво зменшено права споживачів та обов’язки самого суб’єкта господарювання, як виконавця послуг.

Зокрема, в Договорах відсутні норми щодо прав споживача на відшкодування, завданих йому збитків, про неоплату вартості послуг у разі їх невикористання, складення та підписання актів-претензій у зв’язку з порушенням порядку надання послуг. Також були відсутні пункти щодо таких обов’язків виконавця як вжиття заходів з забезпечення питною водою у разі порушення функціонування систем централізованого водопостачання та водовідведення, відшкодовувати збитки завдані юридичним і фізичним особам внаслідок порушення вимог відповідного законодавства, щодо розгляду у визначений строк претензії та скарги споживача й своєчасного реагування на виклики споживачів тощо.

ТОВ «ВОДОЛІЙ-БС» є єдиним надавачем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території смт. Ямпіль. Відповідно, у разі ущемлення інтересів, споживачі не можуть обрати іншого надавача послуг.

Відтак, Відділення 31 січня 2023 року надало рекомендації ТОВ «Водолій – БС» припинити порушення, а також усунути причини його виникнення і умови, що йому сприяють, шляхом укладання зі споживачами договорів про надання послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, відповідно до Типових договорів, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 05.07.2019 № 690 та інформування споживачів, з якими було укладені невідповідні договори про можливість їх переукладання.

Розглянути рекомендації товариство має у 2-місячний термін з дня їх отримання.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux