• A-
    A+

Усунуто обмеження прав споживачів: ТОВ «Водолій-БС» виконало рекомендації Східного МТВ

Опубліковано 19 травня 2023 року о 15:35

ТОВ «Водолій-БС» виконало рекомендації Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо необхідності припинення дій, які звужують права споживачів послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території смт. Ямпіль Шосткинського району Сумської області.

На виконання доручення Голови Антимонопольного комітету України щодо здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, які діють на регіональних ринках, окрема у сфері водопостачання та водовідведення, Відділення проаналізувало договори ТОВ «Водолій-БС» зі споживачами. Як виявилося ці договори було укладено не у відповідності до положень Постанови Кабінету Міністрів №690 від 5.07.2019, якою затверджуються вимоги до таких документів.

Було встановлено, що окремими умовами договорів ТОВ «Водолій-БС» суттєво звужувалися права споживачів та обов’язки самого суб’єкта господарювання, як виконавця послуг. Зокрема, - відсутні норми щодо прав споживача на відшкодування завданих йому збитків, складення та підписання актів-претензій у зв’язку з порушенням порядку надання послуг, про неоплату вартості послуг у разі їх невикористання. Також були відсутні пункти щодо таких обов’язків виконавця як вжиття заходів з забезпечення питною водою у разі порушення функціонування систем централізованого водопостачання та водовідведення, відшкодовування збитків завданих юридичним і фізичним особам внаслідок порушення вимог відповідного законодавства, щодо розгляду у визначений строк претензії та скарги споживача й своєчасного реагування на виклики споживачів тощо.

З огляду на ці обставини, Відділення 31 січня 2023 року надало рекомендації ТОВ «Водолій – БС» - припинити порушення, а також усунути причини його виникнення і умови, що йому сприяють, шляхом укладання зі споживачами договорів про надання послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, сформованих відповідно до Типових договорів, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 05.07.2019 № 690. Також товариство було зобов’язане поінформувати споживачів, з якими було укладені невідповідні договори про можливість їх переукладання.

ТОВ «Водолій-БС» повідомило про виконання рекомендацій МТВ та надало копії відповідних документів та повідомлень.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux