• A-
    A+

КП «Полтававодоканал» оштрафували за незаконне обмеження прав споживачів

Опубліковано 24 липня 2024 року о 15:41

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України встановила порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях КП ПОР «Полтававодоканал», яке з 16 грудня 2021 року по 31 грудня 2021 року, у 2022-2023 роках, січні-червні 2024 року та станом на липень 2024 року надає послуги з централізованого водовідведення в межах території м. Полтава, на якій розташована система централізованого водовідведення, що перебуває на балансі КП.

Йдеться про вчинення відповідачем дій, якими можуть обмежуватися права споживачів у м. Полтава, зокрема, у частині надання їм можливості проведення аналізу арбітражних проб стічних вод у незалежній лабораторії.

Довідково: Діяльність у сфері надання послуг з централізованого водовідведення регулюється, зокрема, Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затвердженими Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (надалі – Правила № 316). 

Пунктом 4 розділу І Правил № 316 визначено, що на їх підставі виробник розробляє місцеві Правила приймання, в яких враховуються місцеві особливості приймання та очищення стічних вод, а також визначається допустима концентрація забруднюючих речовин, що можуть скидатися до системи централізованого водовідведення. 

Місцеві правила приймання затверджуються органами місцевого самоврядування та є обов’язковими для виробників та споживачів.

Порядок та умови скидання стічних вод споживачів – суб’єктів господарювання до каналізаційної мережі міста визначено Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Полтава, затверджених рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради 16.12.2021 № 283 «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Полтава» (надалі - Місцеві правила).

Згідно з пунктом 7.13 Місцевих правил, зокрема у разі незгоди з результатами аналізу здійсненого лабораторією Виробника, або у випадку розходження результатів аналізів між лабораторіями, за ініціативою споживача проводиться аналіз арбітражної проби у присутності обох сторін у лабораторії Виробника.

В той же час, нормами чинного законодавства, а саме пунктом 9 розділу IV Правил № 316 визначено, що у разі незгоди споживача з результатами даних лабораторії виробника щодо якості стічних вод згідно з аналізом контрольної проби, за результатами якого зроблено висновок про наявність у стічних водах споживача перевищень допустимої концентрації забруднюючих речовин, споживач має право звернутися до незалежної лабораторії, що здійснює свою діяльність у цій галузі відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», для проведення аналізу арбітражних проб, які відбираються одночасно з контрольною пробою і зберігаються належним чином виробником та споживачем.

Отже, у разі незгоди споживача з результатами даних лабораторії виробника щодо якості стічних вод згідно з аналізом контрольної проби, за результатами якого зроблено висновок про наявність у стічних водах перевищень допустимих концентрацій забруднюючих речовин, норми чинного законодавства надають право споживачу зробити аналіз арбітражних проб у будь-якій незалежній лабораторії, яка здійснює свою діяльність у цій галузі відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Визначена Місцевими правилами умова, що у разі незгоди з результатами даних лабораторії Виробника або у випадку розходження результатів аналізів між лабораторіями аналіз арбітражної проби стічних вод за ініціативою споживачів проводиться в лабораторії КП ПОР «Полтававодоканал», може призвести до ущемлення інтересів споживачів, а саме до:

необґрунтованого нарахування плати за скид понаднормативних забруднень,

- обмеження права споживачів - суб’єктів господарювання на вибір незалежної лабораторії для проведення аналізу арбітражної проби стічних вод.

Дії КП ПОР «Полтававодоканал» по включенню до пункту 7.13 Місцевих правил вимоги щодо проведення аналізу арбітражної проби стічних вод за ініціативою споживача у лабораторії підприємства, були б неможливі за умов існування конкуренції на ринку послуг, адже в такому випадку споживачі мали б можливість обирати між кількома виконавцями, і у разі ущемлення їх інтересів могли б обрати іншого виконавця таких послуг.

За відсутності конкуренції споживачі - суб'єкти господарювання не мають альтернативних джерел придбання послуг, тому змушені погоджуватись на встановлені КП ПОР «Полтававодоканал» у пункті 7.13 Місцевих правил умови проведення аналізу арбітражної проби стічних вод.

24 липня 2024 року адміністративна колегія Східного МТВ визнала дії КП ПОР «Полтававодоканал», які полягають у включенні до пункту 7.13 Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Полтава, затверджених рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 16.12.2021 № 283, вимоги щодо проведення аналізу арбітражної проби стічних вод за ініціативою споживача у лабораторії КП ПОР «Полтававодоканал», порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим частиною першою статті 13, пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з централізованого водовідведення, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

На підприємство наклали штраф в розмірі 68 000 грн та зобов’язали припинити порушення, про що в 2-місячний строк з дня отримання рішення повідомити Східне МТВ із наданням копій підтверджуючих документів.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux