• A-
    A+

Необґрунтовані умови участі у конкурсі на встановлення автоперевізника: виявлені порушення в діях Полтавської РДА

Опубліковано 19 березня 2024 року о 14:46

Адміністративною колегією Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 19 березня 2024 року прийнято рішення, яким визнано порушенням дії Полтавської районної державної адміністрації, що полягали у необґрунтованих умовах участі у конкурсі на встановлення автомобільного перевізника.

Відділення встановило, що Полтавська РДА у квітні 2019 року провела конкурс із визначення пасажирських перевізників на приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі Полтавського району.

Полтавська РДА надала копію оголошення в суспільно-політичній газеті «ВІСТІ» № 11 (9027) від 15.03.2019, в якому зазначено, що нею оголошуються конкурси з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі Полтавського району, за назвами та номерами маршрутів, а також умови їх проведення.

Проаналізувавши вищевказане оголошення, надане Полтавською РДА в складі матеріалів щодо проведення зазначеного конкурсу, лист до редакції газети з проханням публікації оголошення, Відділення виявило, що однією із умов проведення конкурсу є встановлення на 14 з 20 маршрутів кількості місць для сидіння від 14 та від 17.

Порядок організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом, затверджений наказом Міністерства інфраструктури України
№ 480 від 15.07.2013, визначає механізм організації підготовки до відкриття автобусних маршрутів загального користування (крім міжнародних) та обстеження пасажиропотоків з метою вивчення попиту населення на пасажирські перевезення на міських, приміських, міжміських автобусних маршрутах загального користування.

За інформацією Полтавської РДА, жодного нового маршруту організатором конкурсу відкрито не було, а усі маршрути були відкриті Полтавською обласною державною адміністрацією. Проте, з метою визначення рівня забезпечення потреб населення послугами пасажирського автомобільного транспорту, удосконалення маршрутної мережі (за необхідності) та покращення якості послуг з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі Полтавського району, РДА завчасно було направлено листи до сільських, селищних рад по кожному з маршрутів, на яких проводився конкурс, з метою отримання та урахування пропозицій.

Однак Полтавська РДА, не зважаючи на наявність зауважень та пропозицій від сільських та селищних рад, залишила умови конкурсу попереднього організатора - Полтавської ОДА.

Пунктом 6.11. наказу визначено, що рішення щодо коригувальних дій на автобусному маршруті загального користування приймається організатором пасажирських перевезень на підставі обстеження пасажиропотоку.

Тобто Полтавській РДА для визначення рівня забезпечення потреб населення послугами пасажирського автомобільного транспорту, удосконалення маршрутної мережі та покращення якості послуг з перевезення пасажирів слід було дотримуватися вимог наказу Міністерства інфраструктури України № 480 від 15.07.2013 «Про затвердження Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом».

Враховуючи викладене, дії Полтавської РДА, які полягали у необґрунтованому встановленні умов участі у конкурсі на визначення автомобільного перевізника на автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі району, який проводився у квітні 2019 року щодо кількості місць для сидіння, визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux