• A-
    A+

ТОВ «Рітуал-Сервіс» оштрафовано за відмову у наданні ритуальних послуг

Опубліковано 12 жовтня 2023 року о 19:03

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 12 жовтня 2023 року визнала порушенням дії ТОВ «Рітуал-Сервіс». Товариство відмовляло фізичним особам, що зобов’язалися поховати померлого, в наданні ритуальних послуг в межах меморіального комплексу «Слобожанський» (селище Лісне Харківського району Харківської області), якщо предмети ритуальної належності та послуги автокатафалку ці особи придбали не у ТОВ «Рітуал-Сервіс».

Під час розгляду заяви фізичної особи-підприємця про порушення законодавства про захист економічної конкуренції Відділенням було встановлено, що при зверненні до ТОВ «Рітуал-Сервіс» замовників, які мають всі необхідні документи щодо проведення поховання померлого, загадана компанія висуває їм вимогу щодо придбання предметів ритуальної належності та послуг автокатафалку виключно у товариства, а випадку відмови замовників купувати послуги ­– відмовляє в наданні ритуальних послуг.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про поховання та похоронну справу» особа, яка зобов’язалася поховати померлого, на підставі свідоцтва про смерть звертається до сільського голови або ритуальної служби з приводу укладання договору-замовлення на організацію та проведення поховання. Ця особа має право вибирати виконавців послуг серед суб’єктів господарської діяльності, які уклали договори із сільським головою або ритуальною службою про надання цих послуг.

Відповідно до цієї статті суб’єкти господарювання можуть самостійно на підставі звернення Замовника, виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, оскільки ця реалізація та надання послуг автокатафалку не входять до Необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 № 193. Для здійснення вказаної реалізації та надання послуг автокатафалку не потрібно укладати договори з відповідною ритуальною службою.

Таким чином, завдяки монопольній владі на ринку ритуальних послуг, передбачених Необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, в територіальних межах меморіального комплексу «Слобожанський» ТОВ «Рітуал-Сервіс» мало змогу відмовляти Замовникам в проведенні поховання, що призвело до ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання та споживачів.

Такі дії ТОВ «Рітуал-Сервіс» були б неможливими за умов існування значної конкуренції на згаданому ринку ритуальних послуг.

Відтак, Адміністративна колегія Східного МТВ АМКУ 12 жовтня 2023 року визнала зазначені дії ТОВ «Рітуал-Сервіс» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Товариство оштрафовано на 17 100 грн та зобов’язано припинити порушення впродовж двох місяців.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux