• A-
    A+

АТ «Харківміськгаз» оштрафоване за висування неправомірних вимог споживачам

Опубліковано 12 жовтня 2023 року о 19:05

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 12 жовтня 2023 року визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції дії Акціонерного Товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз». Йдеться про включення до технічних умов приєднання до газорозподільної системи та до технічних умов на реконструкцію систем газопостачання для побутових та непобутових споживачів, вимог щодо повторного погодження проєктної документації на приєднання, якщо протягом року після першого погодження систему газопостачання об'єкта не було введено в експлуатацію.

Під час розгляду справи, Відділенням було проаналізовано копії виданих АТ «Харківміськгаз» технічних умов на приєднання до газорозподільної системи та на реконструкцію систем газопостачання в межах Харкова протягом 2021-2022 років та січня – липня 2023 року. Відділення встановило, що АТ «Харківміськгаз» включає до згаданих документів умови, які не передбачені чинним законодавством.

Так, пунктом 2 розділу VI технічних умов на приєднання "Термін дії та порядок внесення змін" передбачено наступне: "Якщо протягом року після погодження Оператором ГРМ проєктної документації не було введено в експлуатацію систему газопостачання об'єкта, проєкт підлягає повторному погодженню з урахуванням діючих, на поточну дату, вимог нормативних документів".

Аналогічні положення щодо необхідності повторного погодження проєктної документації для всіх споживачів, якщо протягом року після її погодження систему газопостачання об'єкта не було введено в експлуатацію, містяться і в технічних умовах АТ «Харківміськгаз» на реконструкцію систем газопостачання.

Слід зазначити, що положеннями Кодексу газорозподільних систем (затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30.09.2015 № 2494) не передбачено обов’язкове повторне погодження проєктної документації в рамках послуги приєднання для всіх споживачів, крім випадку, визначеного пунктом 8 глави 2 розділу Х Кодексу, а саме, якщо протягом року після погодження Оператором ГРМ проєкту комерційного вузла обліку газу його не було введено в експлуатацію, проєкт на комерційний ВОГ підлягає перепогодженню з урахуванням діючих на дату перепогодження вимог нормативних документів.

Таким чином, вимога щодо повторного погодження проєктної документації стосується лише проєкту на комерційний ВОГ. 

При цьому, копії технічних умов, що було надано до Відділення, не стосувалися комерційних вузлів обліку газу.

Тому Адміністративна колегія Східного МТВ АМКУ визнала зазначені дії АТ «Харківміськгаз» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та оштрафувала відповідача на 68 000 грн.

Слід зазначити, що на підставі постанови НКРЕКП «Про зупинення дії ліцензії з розподілу природного газу, виданої АТ «Харківміськгаз» від 28.07.2023 № 1387, що набрала чинності з 01.08.2023, АТ «Харківміськгаз» припинено надання послуг у зв’язку з передачею цілісного майнового комплексу з розподілу природного газу іншому суб’єкту господарювання, який отримав відповідну ліцензію. Тобто, АТ «Харківміськгаз» наразі вже не здійснює діяльність на ринку послуг з розподілу природного газу.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux