• A-
    A+

Затвердження вартості неправомірних послуг: встановлено порушення у діях Дергачівської міської ради

Опубліковано 12 жовтня 2023 року о 19:06

Адміністративною колегією східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 12 жовтня 2023 року прийнято рішення, яким визнано порушенням дії Дергачівської міської ради, що полягали у затвердженні вартості не обов’язкових ритуальних послуг, що надавалися КП «Дергачівська міська ритуальна служба».

Під час здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції Відділення встановило, що Дергачівська міська рада рішеннями від 12.05.2015 № 83 та від 14.03.2017 № 52 затвердила вартість послуг з оформлення бухгалтерських документів, одноразової допомоги на утримання в належному естетичному та санітарному стані кладовища влітку та одноразової допомога на утримання в належному естетичному та санітарному стані кладовища взимку, які надавалися КП «Дергачівська міська ритуальна служба» і були включені до переліку обов’язкових.

Загадані послуги не належать до «Необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг», затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 № 193. Крім того, послуги з утримання кладовища у зимовий та літній період взагалі не передбачені чинним законодавством.

Обов’язковість замовлення зазначених послуг при організації та проведенні поховання збільшує його вартість в цілому. Такі дії можуть призвести до ущемлення інтересів громадян, що користуються послугами КП «ДМРС», яке за підсумками діяльності в 2014-2018 роках, займало монопольне (домінуюче) становище на цьому ринку.

20 вересня 2023 року адмінколегія Відділення вже визнала дії КП «ДМРС», що полягали в нав’язуванні вищезгаданих послуг, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та наклала штраф у розмірі 34 000 грн. Тепер же Відділення розглянуло дії Дергачівської міськради, що полягали у затвердженні вартості цих послуг.

Зауважимо, що загаданий орган влади у період розгляду цієї справи повідомив Відділення, що припинив порушення та ухвалив у 2018 році рішення «Про затвердження прейскурантів цін на ритуальні послуги, пов’язані з похованням, які надаються населенню КП «Дергачівська міська ритуальна служба». У зазначеному рішенні було затверджено нову вартість надання КП «ДМРС» ритуальних послуг та скасовано рішення від 14.03.2017.

Відділення проаналізувало це рішення та встановило, що воно не містить не передбачені законодавством послуги. Таким чином порушення КП «Дергачівська міська ритуальна служба» наразі вважається припиненим.

Своїми рішеннями від 12.05.2015 № 83 та від 14.03.2017 № 52 Дергачівська міська рада легітимізувала вчинення КП «ДМРС» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Такі дії згаданої міськради Східне МТВ визнало порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux