• A-
    A+

КП «Пирятинський міський водоканал» оштрафовано за висування неправомірних вимог до споживачів

Опубліковано 30 липня 2024 року о 16:15

30 липня 2024 року Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало порушенням дії КП «Пирятинський міський водоканал» (м. Пирятин Полтавської області), що полягають у визначенні одного конкретного типу лічильника в технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Відділення встановило, що протягом 2021 року та до 30.03.2022 року КП «Пирятинський міський водоканал», яке здійснює свою діяльність в межах території населених пунктів м. Пирятин та с. Заріччя Лубенського району Полтавської області, в технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення встановлювало вимоги щодо обладнання водопровідного вводу водомірного вузла лічильником води метрологічного класу точності «С» з імпульсним виходом для комунікації з системами дистанційного зчитування даних або - лічильником ЛК-15Х.

Водночас, відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», всі законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки дозволяється застосовувати, випускати з виробництва, ремонту та в продаж і видавати напрокат за умови їх відповідності цьому Закону та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки. Тобто обов'язкових вимог щодо обладнання водомірного вузла конкретним типом лічильника, а саме лічильником води класу точності «С», чинними нормативно-правовими актами у сфері водопостачання не передбачено.

Відповідно, визначення в технічних умовах одного конкретного типу засобу обліку холодної води могло призвести до обмеження конкуренції на ринку виробництва цих засобів обліку, і як наслідок, споживачі могли понести додаткові витрати..

Відтак рішенням адміністративної колегії Східного МТВ АМКУ від 30 липня 2024 року визнано, що КП «Пирятинський міський водоканал» вчинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції, яке полягає у включенні в технічні умови на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення вимог встановлення конкретного типу лічильника води.

За вчинене порушення на КП «Пирятинський міський водоканал» накладено штраф у розмірі 68 000 гривень.

Слід зазначити, що у технічних умовах, виданих КП «Пирятинський міський водоканал» з квітня 2022 року по червень 2024 року, наразі відсутнє посилання на конкретний тип засобу обліку холодної води. Тобто комунальне підприємство припинило порушення. .

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux