• A-
    A+

Східне МТВ оштрафувало МКП «Зіньківський комунгосп» за неправомірне встановлення строку дії технічних умов

Опубліковано 25 червня 2024 року о 19:08

Східним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України проводилось дослідження ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до мереж. Відділення встановило, що МКП «Зіньківський комунгосп», яке здійснює діяльність в межах міста Зіньків (Полтавської області) та сіл, з 20 січня 2020 року по 15 січня 2024 року в технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення встановлювало в технічних умовах на приєднання до таких систем строк дії технічних умов на один рік.

Відділення проаналізувало копії технічних умов, виданих замовникам (фізичним особам та суб'єктам господарювання), починаючи з 20 січня 2020 року по 15 січня 2024 року. Східним МТВ було встановлено, що видані технічні умови мають типову форму, при цьому в їх тексті зазначено, що «Технічні умови є чинними 1 рік до …» .

Згідно з пунктом 8 розділу III Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (в редакції від 13.07.2021) (строк дії технічних умов складає три роки з дня їх надання у разі неприєднання об’єкта до систем централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення.

Також, слід зазначити, що додатком 1 до Правил № 190, у редакції від 26.11.2012, яка діяла до 13.07.2021, було затверджено форму технічних умов на приєднання до централізованої системи водопостачання та водовідведення, де було зазначено, що вони є чинними до завершення будівництва об'єкта.

Таким чином строк дії технічних умов на приєднання, виданих до 13.07.2021, становив – до завершення будівництва об’єкта, а строк дії технічних умов, виданих після 13.07.2021 має становити три роки з дня їх надання у разі неприєднання об’єкта до систем централізованого питного водопостачання та /або централізованого водовідведення.

Такі дії МКП «Зіньківський комунгосп» можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів (замовників) послуг. Адже, споживачі, які з певних причин не зможуть здійснити будівництво та приєднання об'єктів протягом одного року, будуть змушені повторно звертатися до підприємства за отриманням нових технічних умов і можуть понести при цьому додаткові витрати.

Слід відзначити, з 16 січня 2024 року КП ПОР «Зіньківський комунгосп» припинено надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення споживачам.

Враховуючи викладене, 25 червня 2024 року адміністративна колегія Східного МТВ АМКУ визнала зазначені дії МКП «Зіньківський комунгосп» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Підприємство оштрафовано на 68 000 грн.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux