• A-
    A+

ТОВ «Спейсірун» оштрафовано за висування неправомірних вимог до споживачів

Опубліковано 27 червня 2024 року о 19:40

27 червня 2024 року Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало порушенням дії ТОВ «Спейсірун», що полягають у визначенні в технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення одного конкретного типу лічильника.

Відділення встановило, що протягом 2019 року та січня - червня 2020 року товариство, яке здійснювало свою діяльність в межах території сіл Мурафа, Каплунівка, Козіївка, Городнє, Пархомівка, Олексіївка Краснокутського (наразі – Богодухівського) району Харківської області, в технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення визначало конкретний тип засобу вимірювальної техніки для встановлення на водопровідному вводі, а саме лічильник MNK-UA 15/165.

Водночас, чинними нормативно-правовими актами у сфері метрології та метрологічної діяльності не передбачено обмежень щодо типів засобів вимірювальної техніки для обліку холодної води, що встановлюються споживачами та занесені до Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (від 13.07.2016 р. № 1161).

Тому визначення в технічних умовах одного конкретного типу засобу обліку холодної води могло призвести до обмеження конкуренції на ринку виробництва цих засобів обліку, ущемлення інтересів споживачів та понесення ними додаткових витрат.

Відтак, рішенням адміністративної колегії Східного МТВ АМКУ 27 червня 2024 року визнано дії ТОВ «Спесірун» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, яке полягає у включенні в технічні умови на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення вимог встановлення конкретного типу лічильника води.

За вчинене порушення на товариство накладено штраф у розмірі 68 000 гривень.

Слід зазначити, що в ході розгляду справи Відділення встановило, що договори щодо забезпечення кінцевих споживачів водою, укладені між Каплунівською , Пархоміською , Олексіївською , Козіївською , Мурафською сільськими радами Краснокутського району Харківської області та ТОВ «Спейсірун» було розірвано з 01.07.2020. Таким чином, ТОВ «Спейсірун» починаючи з 1 липня 2020 року не здійснює надання послуг з централізованого водопостачання у визначених територіальних межах, а, отже, більше не має обов’язку щодо видачі технічних умов на приєднання.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux