• A-
    A+

ТОВ «Теплоенерго» незаконно обмежувало термін придатності лічильника та строк дії технічних умов на Сумщині

Опубліковано 27 червня 2024 року о 19:54

Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України встановила порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях ТОВ «Теплоенерго», яке з квітня 2020 року по травень 2024 та станом на червень 2024 року надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, в частині видачі технічних умов на приєднання до таких систем в межах смт. Краснопілля, смт. Угроїди, с. Наумівка, с. Чернеччина, с. Ясенок, с. Мозкове, с. Самотоївка, с. Мезенівка, с. Михайлівське, с. Тур’я Сумської області.

Підприємство встановлювало в технічних умовах на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та водовідведення строк дії технічних умов на один рік та додаткові умови щодо обмеження терміну придатності до установки метрологічно повірених лічильників води на півтора роки.

Відділення проаналізувало копії технічних умов, виданих замовникам (фізичним особам та суб'єктам господарювання), починаючи з січня 2020 року, і встановило, що вони мають типову форму, при цьому в їх тексті зазначено, що «технічні умови дійсні на протязі одного року».

Згідно з пунктом 8 розділу III Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (в редакції від 13.07.2021), строк дії технічних умов складає три роки з дня їх надання у разі неприєднання об’єкта до систем централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення.

Також, слід зазначити, що додатком 1 до цих правил , у редакції від 26.11.2012, яка діяла до 13.07.2021, було затверджено форму технічних умов на приєднання до централізованої системи водопостачання та водовідведення, де було зазначено, що вони є чинними до завершення будівництва об'єкта.

Таким чином, строк дії технічних умов на приєднання, виданих до 13.07.2021, становив – до завершення будівництва об’єкта, а строк дії технічних умов, виданих після 13.07.2021, має становити три роки з дня їх надання у разі неприєднання об’єкта до систем централізованого питного водопостачання та /або централізованого водовідведення.

Окрім цього, у виданих ТОВ «Теплоенерго» технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання, міститься не передбачене чинним законодавством обмеження терміну придатності до установки метрологічно повірених лічильників води, а саме зазначається, що «Установці підлягають лічильники, які… У яких з дати повірки до дати установки та опломбування не пройшло півтора роки».

Міжповірочні інтервали лічильників затверджено наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747 «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями». Згідно з цим наказом міжповірочний інтервал законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки за категорією «Лічильники води» складає 4 роки.

Таким чином, якщо з часу відмітки виробника в паспорті лічильника води або в його свідоцтві про повірку, виданої відповідним уповноваженим органом, не сплинуло 4-х років, він вважається придатним до експлуатації.

Такі дії ТОВ «Теплоенерго» можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів (замовників) послуг. Адже споживачі, які з певних причин не зможуть здійснити будівництво та приєднання об'єктів до централізованого водопостачання та водовідведення протягом одного року, будуть змушені повторно звертатися до цього товариства за отриманням нових технічних умов і можуть понести при цьому додаткові витрати. А споживачі, що придбали лічильник води, у якого сплив півторарічний термін з дати відмітки виробника про проведення повірки, змушені будуть подавати лічильник води на позачергову повірку, несучи при цьому додаткові витрати.

Слід відзначити, що в ході розгляду справи ТОВ «Теплоенерго» повідомило Відділення, що 1 червня 2024 року на підприємстві було прийнято наказ «Щодо встановлення форми технічних умов із змінами», відповідно до якого затверджено нову форму технічних умов на приєднання до системи централізованого питного водопостачання та водовідведення та усунуто вищезазначені порушення. Тобто товариство наразі припинило порушення чинного законодавства.

27 червня 2024 року адміністративна колегія Східного МТВ визнала дії ТОВ «Теплоенерго», що полягають у встановленні в технічних умовах на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та водовідведення строку дії таких умов на один рік та умови щодо обмеження терміну придатності до установки метрологічно повірених лічильників води на півтора роки, порушенням, передбаченим пунктом 2 статті 50, частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

На товариство накладено штраф в розмірі 10 000 грн.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux